M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: IN SITU: Aslan Gaisumov – Mensen zonder belang

M HKA, Antwerp

20 May 2016 - 04 September 2016

Aslan Gaisumov werkt aan een oeuvre dat gevoed wordt door het persoonlijke en collectieve geheugen en dat dit tegelijk omvormt en overstijgt. Zijn werken bevinden zich op de grens tussen visuele directheid en sociaal commentaar, tussen het tijdelijke en het monumentale. Meestal bevatten de video’s en installaties gevonden voorwerpen en objecten die hij doelbewust maakt. Soms toont Gaisumov ook foto's en werken op papier.

Gaisumov koos de titel People of No Consequence (Mensen zonder belang) voor zijn nieuwste video-installatie, een single shot van een groep ouderen die 72 jaar geleden de deportatie van het hele Tsjetsjeense volk naar Centraal-Azië meemaakten en die voor de eerste keer samenkomen. Hij hergebruikt de titel voor deze constellatie van drie recente werken, waartoe ook de video-installatie Volga (2015) en het driedimensionale werk Household (2016) horen.

Dit is Gaisumovs eerste solotentoonstelling in een museum. Alle werken worden begeleid door korte verhalende teksten die ook dienst doen als bijschriften; ze worden hernomen in deze brochure. Eén woord in het bijzonder – UNICEF – toont de oplettende kijker dat Gaisumov, geboren in 1991 in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, ook zélf herinneringen moet hebben aan de Tsjetsjeense oorlogen van 1994–2009 en aan de vluchtelingenkampen in het naburige Ingoesjetië.

De tentoonstelling werd samengesteld door Anders Kreuger, Senior Curator in het M HKA.

 

IN SITU #1: Otobong Nkanga – Bruises and Lustre

IN SITU #2: Alexandre Estrela – Roda Lume

Verberg deze beschrijving

Media

>Aslan Gaisumov, People of No Consequence (video still), 2016

>Zaalzicht met 'Household' (2016)

> Aslan Ġoisum, Volga, 2015. Video, full hd colour video, 00:04:11.

> Aslan Ġoisum, Household, 2016. Installation, wooden crates, household objects, 139 × 145 × 195 cm and 116 × 152 × 209 cm.

> Aslan Ġoisum, People of No Consequence, 2016. Video, full hd, colour video, sound, 00:07:46.