Panamarenko Laboratorium

Pl flyer a5 voorkant 008

Event

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Antwerp

15 January 2015 - 27 February 2015

‘Voor mij heeft de academie zeker nut gehad, omdat ik er heb leren zien,' zegt Panamarenko in een recent interview met Hans Theys. De kunstenaar apprecieert zijn opleiding ook ‘omdat je van alles probeerde en zo ontdekte dat je dingen kon maken die er goed uitzagen.’ Behalve om te tekenen, gebruikte Panamarenko zijn studietijd ook om veel te lezen, vooral natuurwetenschappelijke publicaties. Studie naar de waarneming én wetenschappelijke lectuur; met die twee zaken in het achterhoofd besteedt de Academie aandacht aan Panamarenko als onderzoeker.

De tentoonstelling Panamarenko Laboratorium, samengesteld door Hans Theys, stelt de tekening centraal. Een groot aantal nooit eerder getoonde schetsen en berekeningen en studies waarvan een groot gedeelte al dateert uit de jaren zestig en zeventig, afkomstig uit het Panamarenkohuis, vormen de kern van deze tentoonstelling. Om verbanden te leggen en ontwikkelingen te duiden, worden ze aangevuld met objecten en tekeningen uit andere collecties.

Panamarenko's tekeningen zijn de visuele neerslag van zijn denk- en werkproces. De vroege studies bieden bovendien een verhelderend inzicht in de evolutie van zijn oeuvre. Een grondige lectuur van dit unieke archief reveleert een kunstenaar die vragend en zoekend tewerk gaat, en daarbij geen enkele technische of esthetische mogelijkheid uitsluit.

Praktisch.

Media View all

Ensembles View all