LATT: nieuwe kunst in Antwerpen 1958-1962 #3 totaal nieuwe media scheppen

K6771 10

Event

M HKA, Antwerpen

24 May 2012 - 02 September 2012

nieuwe kunst in antwerpen was gewijd aan de kunstenaarsbeweging G58. Antwerpen 1958: naast een wereldhaven die elke dag meer groeide, lag een ingeslapen, versleten stad waar kunst en cultuur niet hoog op de agenda stonden. De ontmoeting tussen Lode Craeybeckx, burgemeester met een ruimere blik, en een groep jonge kunstenaars die dringend hun werk wilden tonen, leidde tot de oprichting van G58 Hessenhuis.

De vijf afleveringen van nieuwe kunst in antwerpen 1958-1962 evoceerden kenmerkende momenten en personages en vormden een feuilleton van gekleurde verhalen met betwistbare accenten. Aan elke aflevering werd een jonge Belgische kunstenaar gekoppeld waarvan het werk qua inhoud en vorm verwees naar wat toen nieuwe kunst was.

De derde aflevering ging over de baanbrekende tentoonstelling Vision in Motion/Motion in Vision die het Hessenhuis kaapte in de lente van 1959. Met werk van Robert Breer, Pol Bury, Yves Klein, Heinz Mack, Bruno Munari, Otto Piene, Dieter Roth, Jesús Rafael Soto, Daniel Spoerri, Jean Tinguely, Günther Uecker, Paul Van Hoeydonck. Met een insert van hedendaags kunstenaar Bart Stolle. 

Curator: Jan Ceuleers, in samenwerking met Ronny Van de Velde en het M HKA

Items View all

Media View all

Actors View all