INBOX: Sarah Vanagt – Schijnvis

Beeld website nieuwsbrief sarahvanagt

Event

M HKA, Antwerpen

28 October 2016 - 13 November 2016

Het M HKA reserveert de vijfde verdieping voor verrassende interventies en intieme pop-uppresentaties. INBOX is een plaats die inspireert en verrast, en ons een blik gunt in het universum van bevlogen denkers en doeners. Met INBOX creëert het M HKA ruimte voor een aantal van de vragen die vaak aan het museum worden gesteld.

In de periodes tussen de verschillende events tonen we een selectie van onze collectiewerken, met speciale aandacht voor videokunst.

Toegang tot INBOX is gratis.

Preview op donderdag 27.10.2016 – 19:00

Op donderdag 27 oktober om 19:00 opent in M HKA een INBOX tentoonstelling van videokunstenares Sarah Vanagt. De installatie Schijnvis / Showfish / Poisson Brillant verbindt Vanagts belangstelling voor optica, microscopie en de ontstaansgeschiedenis van het bewegende beeld. Aan de hand van enkele viseitjes, de snorharen van een poes en een stukje koperpapier tracht Vanagt de vroegste microscopische beelden terug op te roepen.

Deze INBOX-presentatie maakt deel uit van A Million Pictures, een Europees onderzoeksproject naar de toverlantaarn als cultureel erfgoed. De onderzoeksgroep Visual Poetics van de Universiteit Antwerpen nodigde Vanagt uit om de lantaarns uit de Vrielynckcollectie als uitgangspunt te nemen voor een nieuw artistiek werk.

De Vrielynckcollectie bevat o.m. een verzameling antieke filmcamera’s, projectoren en optisch speelgoed en is sinds 2003 in het beheer van M HKA. Tussen 2011 en 2013 vormde de collectie de bron van onderzoek voor een reeks tentoonstellingen samengesteld door Edwin Carels. Sarah Vanagt is de vierde kunstenaar die uitgenodigd wordt voor een interventie in de Vrielynckcollectie.

Naar aanleiding van Schijnvis / Showfish / Poisson Brillant toont Cinema Zuid op 28 oktober om 20:30 enkele recente films van Sarah Vanagt, in aanwezigheid van de maakster.

De opening van Schijnvis / Showfish / Poisson Brillant valt samen met een internationale workshop over de toverlantaarn, van 27-29 oktober in M HKA.

Schijnvis / Showfish / Poisson Brillant is een productie van vzw Balthasar

Met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Biennale de l'image possible (BIP, Luik) & Universiteit Antwerpen.


In samenwerking met M HKA organiseert het onderzoekscentrum Visual Poetics van de Universiteit Antwerpen op 27-29 oktober 2016 een internationale workshop: The Magic Lantern Today: Creative Re-use of Cultural Heritage.  De Lanterna Magica of toverlantaarn was de populairste visuele technologie van de negentiende eeuw. Met deze uitvinding projecteerde men doorzichtige afbeeldingen op glasplaten op de muren van theaters, scholen en in huiselijke kring. Maar ook rondtrekkende showmannen met lantaarns op hun rug gaven publieke lantaarnvertoningen op kermissen.

De workshop brengt curatoren, onderzoekers, kunstenaars en verzamelaars uit heel Europa samen rond de vraag op welke manier de toverlantaarn als cultureel erfgoed vandaag opnieuw tot leven gebracht kan worden. De toverlantaarn speelde immers een belangrijke rol in de ontwikkeling van onze beeldcultuur en de recente mediageschiedenis.

De workshop:  The Magic Lantern Today: Creative Re-use of Cultural Heritage vindt plaats op 27–29 oktober 2016, in M HKA - Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen, Leuvenstraat 32. De workshop wordt georganiseerd door het onderzoekscentrum Visual Poetics (Universiteit Antwerpen), in samenwerking met M HKA en de Université libre de Bruxelles (Arts du spectacle), in het kader van A Million Pictures: Magic Lantern Slide Heritage as Artefacts in the Common European History of Learning.

Items View all

Media View all

Ensembles View all