INBOX: Jan Cox – Aflevering 3: Hoe de herinnering van een kunstenaar hedendaags houden? De keuze van Philippe Pirotte

Cox jan oh those voices  boston 1972 photo m hka

Event

M HKA, Antwerpen

03 June 2014 - 29 June 2014

M HKA is een belangrijk artistiek ensemble rijker: Jan Cox, de mede-oprichter van de Jeune Peinture Belge, en de internationale spilfiguur bij de start van de Antwerpse galerie De Zwarte Panter. Adriaan Raemdonck van De Zwarte Panter heeft een deel van de kern van zijn verzameling Jan Cox geschonken aan het M HKA. Hij doet dit als statement over het belang van publieke instellingen.

“Jan Cox kun je vanuit verschillende invalshoeken benaderen,” zegt Bart De Baere, directeur van het M HKA. “Kunsthistorisch gezien is hij een vaste waarde als mede-oprichter van de Jeune Peinture Belge. Maar je kunt hem ook zien als een kunstenaar die de canon van de schilderkunst voortzet, zoals het Koninklijk Museum in Antwerpen vijf jaar geleden deed. Het M HKA kiest voor een derde invalshoek: Cox als een kunstenaar die hedendaags blijft. Want we vinden zijn artistieke waarde nog te weinig belicht.”

Om uit het genereuze aanbod van Adriaan Raemdonck de juiste keuzes te maken, nodigden we twee kunstenaars uit om samen met het museum en Adriaan Raemdonck de finale beslissing te nemen: schilder Koen van den Broek en performancekunstenaar Vaast Colson. Het ging er immers niet om om zo veel mogelijk werken naar het M HKA te halen, maar om samen te kijken wat de beste invalshoek is. Hier was de vraag: welk ensemble van Jan Cox zou best in publiek domein bewaard blijven?

De uiteindelijke selectie bevat voornamelijk werken uit Cox’ latere oeuvre die men als ‘bronwerken’ of ‘pilootwerken’ zou kunnen omschrijven. Het zijn werken waarin de kunstenaar zelf op avontuur gaat, scherpe werken die ook vandaag nog heel fris blijven. Er zijn schilderijen bij, maar ook een groot aantal sculpturen die Jan Cox op het einde van zijn leven maakte, samen met bijzondere tekeningen en archiefmateriaal. 

Sinds zondag 06.04.2014 exposeerde het M HKA in INBOX gedurende een maand de selectie van Koen van den Broek. Hierna was de selectie van Vaast Colson zichtbaar en vanaf 03.06.2014 toont M HKA een selectie van Philippe Pirotte.  Philippe Pirotte selecteerde vanuit een kunsthistorische invalshoek en met grote interesse voor het documentaire en de steeds terugkerende beeld-ideëen. Er worden ook enkele teksten van Jan Cox uit het Archief De Zwarte Panter getoond. Klik hier om enkele teksten te bekijken.

Om de selectie van Koen van den Broek nog even te bekijken klik hier. Voor de selectie van Vaast Colson klik hier!

Items View all

Media View all

Actors View all