INBOX: Herinneringen aan Montevideo: De Antwerpse Avant-Garde in de vroeger jaren '80. Deel 2: 1983-1984

Luc deleu  schaal en perspectief  1981

Event

M HKA, Antwerpen

15 July 2016 - 07 August 2016

Herinneringen aan Montevideo: de Antwerpse Avant-Garde Scene in de vroege jaren ‘80

Deel 1 (16.6–10.7) / Deel 2 (14.7–7.8)

‘Een ontmoetingsplek voor de nationale en de internationale Avant-Garde’ – zo beschrijft Annie Gentils de tentoonstellingsruimte zonder winstoogmerk die ze tezamen met Hugo Roelandt en kort daarna Stan Peers in Antwerpen oprichtte.

Tussen 1981 en 1984, transformeerden Gentils en Peers het immense en onverwarmde Antwerpse Montevideo droogdok in een epicentrum voor ambitieuze tentoonstellingen en performances. Sommige van deze bevatte enkele van de meest prominente kunstenaars van deze tijd, zoals Guillaume Bijl, Kate Blacker, Luc Deleu, Shirazeh Houshiary, Ivo Van Hove, Ann Veronica Janssens, Anne-Mie Van Kerckhoven, Mario Merz, Ria Pacquée, Guy Rombouts en Luc Steels.

Profiterende van de geprivilegieerde toegang tot Montevideo’s archief, stelde een groep Master studenten in Film Studies en Visuele Cultuur aan de universiteit van Antwerpen een tweedelige tentoonstelling samen voor INBOX in M HKA waarin ze het radicale doch ondergewaardeerde verleden van Montevideo nagaan. Aan de hand van archief materiaal, kunstwerken, films en nieuw geproduceerde interviews probeert de tentoonstelling niet enkel de aandacht te vestigen op een markante periode in het artistieke erfgoed van Antwerpen, maar ook om de steeds aanwezige vraag te stellen hoe een culturele omgeving te creëren die het gedijen van alternatieve instellingen zoals Montevideo mogelijk maakt.

Gecureerd door Gina Hoeks, Tirsa van der Kleij, Shana Peulinckx, Emma Priem, Jasper van Quekelberghe, Marko Truyen en Bram Vroonland, met Antony Hudek.

Herinneringen aan Montevideo is een samenwerking tussen M HKA, Annie Gentils Galerij, Objectif Exhibitions en Universiteit Antwerpen, Master in Film Studies en Visuele Cultuur.

Klik hier voor meer info over Deel I.

Items View all

Media View all

Actors View all