M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: IN SITU: Lifepatch – Het verhaal van Tijger en Leeuw

M HKA, Antwerp

16 September 2017 - 07 January 2018

Insitu beeld 2 image: © M HKA

Het IN SITU-programma is een reeks van monografische tentoonstellingen van belangrijke jonge en mid-career kunstenaars uit de hele wereld. Het programma richt zich, naast de productie van nieuwe kunstwerken, op experimentele projecten en presentaties in de meest atypische tentoonstellingsruimte van het M HKA.

Lifepatch is een gemeenschapsorganisatie die werd opgericht in Yogyakarta, Indonesië, in 2012. Zij organiseert interdisciplinaire praktijken die kunst, wetenschap en technologie in dialoog brengen om het nuttige gebruik van technologische, natuurlijke en menselijke hulpbronnen in hun regio te ontwikkelen. Net zoals bij veel collectieven in Indonesië staan ​​zelfpraktijk, samenwerking, interdisciplinariteit en uitvinding centraal in het werk van Lifepatch.

Hun project voor het M HKA richt zich op de relaties tussen twee sleutelfiguren uit de Nederlandse koloniale geschiedenis van Indonesië - Hans Christoffel en Si Singamangaraja XII. Aan het begin van de 21e eeuw werkte de Zwitser Christoffel als kapitein in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en had als taak stamhoofden en leiders in Indonesië te vermoorden. Zijn kat-en-muisspel met Si Singamangaraja, de geestelijke en politieke leider van de Batak in Sumatra, werd een legende die Singamangaraja de status van nationale held gaf.

Christoffel reisde naar alle delen van Indonesië en verzamelde wapens en artefacten van de stammen die hij overwon. Hij vestigde zich uiteindelijk in Antwerpen na zijn huwelijk met Adolphina van Rijswijck, dochter van burgemeester Jan van Rijswijck, en doneerde later zijn collectie aan het Etnografisch Museum in Antwerpen. Voor de tentoonstelling presenteert Lifepatch een belangrijke selectie van deze artefacten, samen met nieuwe kunstwerken rond deze twee figuren en hun opmerkelijk verweven verhaal. De tentoonstelling onthult de concurrerende verhalen die leven binnen de machinerie van de macht en het kolonialisme.

Lifepatch wordt in het M ​​HKA gepresenteerd in het kader van Europalia Indonesia. De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met AIR Antwerpen en het MAS - Museum aan de Stroom.

Verberg deze beschrijving

Kapitein gce van daalen

> Kapitein G.C.E. van Daalen, geheel links in de hangmat, bij Goudberg met rechts van hem een brigade Marechaussee en hun dragers, 1898. Photography.

Marechaussee

> Marechaussee loopt over een brug in Atjeh, 1900. Photography.

Groepsfoto

> groepsfoto Korps Marechaussee Atjeh te velde, 1904. Photography.

Picnic

> Een pic-nic op de blang Kedjeren, 1904. Photography.

Christoffeleersteluitenant

> Christoffel als 1e Luitenant, met Militaire Willemsorde, 1905. Photography.

Christoffel

> Christoffel als Civiel bestuurder in Borneo, juli 1905; naast hem het hoofd van de Siang-Dayaks , 1905. Photography.

Cartecabinet

> Carte Cabinet of Kapiteint KNIL H. Christoffel, 1907. Photography.

Vlag1

> Collectie vlaggen, 1910. Object, textile.

Bivak

> Bivak van de marechaussee, vermoedelijk in Atjeh, 1926. Photography.

Brigade

> Brigade marechaussee met olifantentransport te Lammeulo, 1928. Photography.

Handtekening

> Handtekening en duimafdruk van Hans Christoffel , 1942. Photography.

Spreidloopgeweer

> Spreidloopgeweer . Object, bronze , 115,2 x 25 cm.