IN SITU: Hedwig Houben – SWEEP, TAP, SWOOOOOP

17 sept 2017 3de performance hedwig houben 024

Event

M HKA, Antwerp

18 May 2019 - 25 August 2019

In haar praktijk reflecteert Hedwig Houben op onze relatie tot objecten, de manier waarop we ermee omgaan en hoe ze een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van onze persoonlijkheid. De sculpturen in haar werk worden niet als definitieve vorm gepresenteerd, maar als vertrekpunt om na te denken over hoe een object geworden is wat het is, en wat het nog kan worden in de toekomst. De vreemde, tijdelijke sculpturen zijn vaak gemaakt uit plasticine – een speels materiaal dat makkelijk vervormbaar is en de potentie heeft om steeds iets anders te worden – en functioneren als personages met een uitgewerkt karakter.

In Houbens performances wordt het maken zelf onderdeel van het werk. Op die manier legt ze het maakproces bloot, waarin elke handeling nieuwe betekenissen genereert. In haar video’s en performances gaat Houben in gesprek met zichzelf en de sculpturen die ze maakt. Deze dialoog tussen verteller, kunstenaar en object prikkelt de reflectie over subjectiviteit en onze relatie tot de ander en vormt het centrale onderwerp van Houbens werk, dat nooit tot een eenduidige conclusie of antwoord komt. Sweep, Tap, Swooooop is de eerste solotentoonstelling van Houben in België en toont naast recente projecten ook nieuw werk.

Hedwig Houben woont en werkt in Brussel. Ze volgde haar artistieke opleiding aan de AKV/St. Joost, Breda (2002-2006); de Kunstacademie Düsseldorf (2006-2007); en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten Vlaanderen (HISK) (2010-2011). Houben was in 2017 de winnaar van de Charlotte Köhler-prijs. Haar eerdere solotentoonstellingen zijn onder andere: You and I, Spike Island, Bristol (2016) en The Hand, the Eye and It, 1646, Den Haag (2013). Haar werk was te zien in uiteenlopende groepstentoonstelling, waaronder: Lofoten Biennial, Lofoten (2015); UnScene, Wiels, Brussel (2015); Don’t You Know Who I Am? Art After Identity Politics, M HKA, Antwerpen (2014); en Six Possibilities for a Sculpture, La Loge, Brussel (2013).

Officiële opening: 6 juni 2019

Performance: 6 juni, 20:30 uur, als onderdeel van de officiële opening

Download hier het visueel stappenplan voor SWEEP TAP SWOOOOOP

Items View all

Media View all

Actors View all