M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: IN SITU: Cevdet Erek – AAAAA

M HKA, Antwerpen

20 January 2018 - 29 April 2018

Cevdeterek heroitem image: © M HKA

Het IN SITU-programma in het M HKA presenteert middelgrote monografische tentoonstellingen van belangrijke jonge en mid-career kunstenaars uit de hele wereld. Het richt zich op opdrachten voor nieuwe kunstwerken en het op de voorgrond brengen van experimentele praktijken, in de grootste en meest atypische tentoonstellingsruimte van het M HKA.

Cevdet Erek maakt werken op basis van ervaring en perceptie, meer bepaald plaats, tijd en ritme. Zijn praktijk kan gezien worden als een onderzoek naar de politiek van ruimte. Als kunstenaar met een achtergrond in architectuur en muziek heeft Erek, binnen het kader van zijn artistieke praktijk, vaak plaats-specifieke interventies ontwikkeld in niet-kunstruimtes. Zijn installatiereeks Room of Rhythms – die begon in 2012 voor Documenta 13 in een verlaten warenhuis – is hiervan een belangrijk voorbeeld. Recentelijk werd dit gevolgd door zijn grote project ÇIN voor het paviljoen van Turkije op de Biënnale van Venetië in 2017. Voor zijn tentoonstelling in het M HKA heeft Erek een experimenteel project ontwikkeld dat de kernaspecten van zijn praktijk opneemt in een nieuw materieel onderzoek.

Naast verschillende bezoeken aan Antwerpen heeft Erek ook impressies en experimenten van een maandlange werkperiode in de stad in 2009 opgespoord. De kern van zijn installatie is een nieuw typografisch werk, gevormd door de vertaling van de geometrische grammatica van stadsgevels – die op de letter ‘A’ lijken – naar iets dat we kunnen lezen als taal. Deze gevels doen niet enkel dienst als titel van de tentoonstelling – AAAAA – het zijn ook levensgrote grafische schilderingen op de muren van de tentoonstellingsruimte.

Erek is geïnteresseerd in de relaties tussen de ruimtes binnen en buiten het museum, daarbij ook kijkend naar de aanwezigheid van “straatmeubilair” – versperringen, palen en borden – in de straat net achter de tentoonstellingsruimte. Zijn project brengt zulke functionele “readymade” items in een formatie in de tentoonstellingsruimte die letterlijk de buitenruimte spiegelt. De tentoonstelling bevraagt de rol van objecten in de menselijke omgang. Erek onderzoekt daarbij hoe de ene manier – de stedelijke bemiddeling van de straat – zich verhoudt tot de andere – de psychologische bemiddeling van de “aandachtseconomie” van het museum. De buitenwereld van de straat en de binnenwereld van de tentoonstellingsruimte hebben een griezelige relatie, waarbij de logica van objecten in de ene ruimte vervreemdt van die in de andere.

De tentoonstelling omvat ook twee speelgoedachtige sculpturale archetypes, gebaseerd op de klassieke vorm van een bestelwagen, uitgevoerd in Cortenstaan. Een is geparkeerd buiten het museum en een in de tentoonstellingsruimte.

Cevdet Erek woont en werkt in Istanbul.  

De tentoonstelling is samengesteld door Nav Haq, Senior Curator van het M HKA.

Het nieuw werk van Cevdet Erek is mede mogelijk gemaakt door de steun van SAHA.

Verberg deze beschrijving

2018 in situ cevdet erek photo m hkacc 32

> Cevdet Erek, AAAAA, 2018. Installation, street furniture, paint, corten steel , variable dimensions.