M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Guillaume Bijl - Projecten en Extensies (Guillaume Bijl - Projects and Extensions)

M HKA, Antwerp

05 October 2012 - 20 January 2013

Bijl  guillaume  chaussure d'icc%284%29 ©image: ICC Archive

“De maatschappij is niet zo idealistisch als men ze voorstelt. Het is daarom ook dat ik die maatschappij, die beschaving waarin we leven sterk in vraag stel. Tegenover de manipulatie en uitbuiting van de derde wereld is onze maatschappij soms koloniaal geladen en zeker kapitalistisch beladen. Daarom laat ik die fenomenen zien, maar dan nu als een soort van archeologie van deze tijd.”

Naast deze kunstenaars uit Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten die getuigen van de internationale draaischijf en ontmoetingsplaats die Antwerpen op dat moment was, koos het M HKA ook voor twee kunstenaars van hier. De eerste daarvan is GUILLAUME BIJL.

Guillaume Bijl wordt normaal gezien als een sleutelkunstenaar in de Belgische kunstscène van de jaren 1980, met installaties die de werkelijkheid enten in de kunstwereld. Zelf onderscheidt hij daarbij ‘Transformatie-Installaties’ die een realiteit veranderen in een niet-realiteit, ‘Situatie –Installaties’ die een niet-realiteit veranderen in de realiteit, de meer sculpturale ‘Composities of Compositions Trouvées’ die hedendaagse stillevens zijn, en de ‘Sorries’ die een vorm zijn van absurde poëzie.

Van hem heeft het M HKA een uitgebreid ensemble met verschillende van zijn belangrijke installaties, waaronder de allereerste die hij ooit maakte, ‘Autorijschool Z’ en het ‘TV-Quiz Decor’, dat de cover was van het Mercatorfondsboek over hedendaagse kunst in België.

Het heeft ook de herinnering aan het legendarische Chaussures ICéCé, de tweede installatie die hij ooit maakte. In de huidige collectietentoonstelling wordt ditmaal de nadruk gelegd op zijn conceptueel werk uit de ICC-tijd. Het is een verrassende, poëtische Bijl die hier aan het licht komt. Van dit vroegere werk wordt in deze collectiepresentatie voor het eerst publiek een overzicht getoond. Daarmee wordt het oeuvre fundamenteel verbreed en wordt duidelijk gemaakt hoe Bijl uit het klimaat van de jaren 1970 komt.

Meer weten? Klik hier voor enkele getuigenissen van Guillaume Bijl

Verberg deze beschrijving

Media

Bijl  guillaume  chaussure d'icc%284%29

>Beeld van de performance 'Chaussures Icécé' van Guillaume Bijl in het ICC, Antwerpen, 1980

>Tekst van Johan Pas over Guillaume Bijl - 'GUILLAUME BIJL: DE PREHISTORIE 1969/1979', 2012

Afbeelding1

> Guillaume Bijl, Project - notities [Project Notes], 1969-1975. Drawing, ink, paper.

2012 zaalzicht bijl

> Guillaume Bijl, Behandelingen, 1975-1979. Collage, ink, paper, 6 x (80 x 60 cm).

Bk7589 c

> Guillaume Bijl, Project Pleasures, 1977. Collage, ink, paper, 6 x (80 x 60 cm).

Bk7591 a

> Guillaume Bijl, Projecten [Projects], 1977. Drawing, ink, paper, 13 x (30 x 40 cm).

Guillaume bijl chaussures ic%c3%a8c%c3%a8

> Guillaume Bijl, CHAUSSURES Icécé, 1980. Mixed Media, ink, paper, paint, wood, variable dimensions.

Bk7590 a

> Guillaume Bijl, Affiches. Poster, ink, paper, variable dimensions.