LATT: Dialoog #2 Luc Tuymans & Vanessa van Obberghen

Dialoog %c2%aealexsalinas 01

Event

M HKA, Antwerpen

04 April 2014 - 15 June 2014

Lonely At The Top (LATT) op de zesde verdieping is sinds 2014 een plek voor dialoog. In vier afleveringen stelde een gevestigde naam uit de Belgische kunstscène een hier minder bekende kunstenaar voor. De minder bekende kunstenaars op hun beurt kozen in de presentatie telkens één of meerdere werken van deze gevestigde naam. Op de donderdagavond van de preview van een nieuwe Dialoog gingen de beide kunstenaars in gesprek.

Luc Tuymans stelt Vanessa van Obberghen voor, een Antwerpse kunstenares die op multimediale wijze reflecteert over beeldvorming, migratie en integratie. Met haar werk wil van Obberghen voor de bezoeker ruimte en tijd creëren om zijn of haar vooroordelen in vraag te stellen.

"...ik ben al lang bezig met een onderzoek naar Cheikh Anta Diop, één van de vaders van het panafrikanisme.” zei Vanessa van Obberghen. “En zo kwam ik uit bij een soort ‘verbeelding’ van een eerdere documentaire-tentoonstelling rond dat thema die ik maakte voor de Kunsthalle Bern. De opstelling bestond voornamelijk uit researchmateriaal over Cheikh Anta Diop.” 

“Deze tentoonstelling ligt volledig in de lijn van mijn vorige werken, die op allerlei manieren handelen over de plaats van het document, de misverstanden die ontstaan bij het vertalen van woorden, en wat een woord eigenlijk precies ‘zegt’. De puur documentaire geschiedenis moet zich dan wel weten te vertalen in beelden. Ik ben tenslotte geen wetenschapper, journalist of geschiedschrijver. Het was voor mij ook belangrijk om de nadruk te leggen op alles wat Cheikh Anta Diop was: wetenschapper, filosoof, antropoloog, linguïst én politicus. Hij is een van de belangrijkste Afrikaanse denkers die een plaats had moeten krijgen tussen de grote denkers van de vorige eeuw.” - Vanessa van Obberghen, 2014

Items View all

Media View all

Actors View all