M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Collectiepresentatie IX – Herfst 2004

MuHKA, Antwerpen

28 August 2004 - 14 November 2004

Image 912 ©Photo: M HKA

een keuze uit de collectie met onder meer de video-installaties van Mark Lewis en Frank Theys, fotowerken van Maarten Vanden Abeele en een voortzetting van de conversatie tussen het werk van Honoré d'O en dat van Toon Tersas.

In de collectiepresentatie staan dit seizoen de nieuwe media centraal. Om verschillende redenen vormen ze een aandachtspunt in het collectiebeleid van het M HKA. Het museum heeft zijn wortels in het Internationaal Cultureel Centrum te Antwerpen (I.C.C.), de wieg van de videokunstscène in België. Het M HKA is vorig jaar bovendien gefuseerd met het Centrum voor Beeldcultuur en heeft zo de bevraging van de nieuwe media tot een basisdoel gemaakt. 

In deze presentatie wordt specifiek het audiovisuele werk van de Canadese kunstenaar Mark Lewis (°1957) onder de aandacht gebracht. Het M HKA heeft zich geëngageerd voor het werk van Lewis en toont nu “The Pitch” en “A Sense of the End”. In “The Pitch” focust Lewis – uitzonderlijk zelf centraal in beeld – op de filmindustrie zelf, meer bepaald op de (lage) status van sommige werknemers ‘in the business’. Je zou het ook een ode aan de figurant kunnen noemen. “A Sense of the End” is bijzonder interessant omdat het oorspronkelijk op 16mm werd gedraaid en zijn recente films typisch producten van de 35mm-film zijn. Waar de meeste werken van Lewis bovendien in een beperkte oplage bestaan, is “A Sense of the End” een uniek werk, net als het tweede vroege sleutelwerk “Two Impossible Films”, dat verworven werd door het Centre Pompidou in Parijs.

Een tweede aandachtspunt binnen de collectiepresentatie zijn de foto’s van Maarten vanden Abeele (1970). Maarten Vanden Abeele studeerde vormgeving en communicatie, concentreerde zich later op scenografie om uiteindelijk als fotograaf zijn doorbraak te beleven. In 1996 realiseert hij een fotoboek over het dansgezelschap van Pina Bausch dat tot heden zijn bekendste werk blijft. In 2000 heeft Maarten Vanden Abeele een solotentoonstelling in het M HKA waarin naast fotowerk ook ruimtelijke installaties te zien zijn. Het M HKA verwierf een ensemble van recent fotowerk dat thans centraal staat in de collectiepresentatie. Dit ensemble van elf kleurenfoto’s bevat de kern van Vanden Abeele’s artistieke demarche en is representatief voor de manier waarop Vanden Abeele omgaat met het fotograferen van de realiteit. Het ensemble is een representatieve vertolking van het denken van de kunstenaar – dat gebaseerd is op het leggen van losse associaties.
Het fotografisch oeuvre van Vanden Abeele bestaat uit verschillende reeksen van foto’s die in een losse samenhang met elkaar zijn verbonden. Deze samenhang is nooit narratief maar speelt eerder een spel met toevalligheden die zich zowel in de realiteit als in het vormen van herinneringen voordoen.

Verberg deze beschrijving

Eerotic

> Paul De Vree, Eeroo-tic, 1971-2002. Print, ink, canvas, 98 x 80 cm.