IN SITU: Otobong Nkanga – Kneuzingen en Glans

Event

M HKA, Antwerpen

14 October 2015 19:00 - 17 January 2016 18:00

Het IN SITU-programma is een reeks van middelgrote monografische tentoonstellingen van een aantal van de meest belangrijke jonge en mid-career kunstenaars uit de hele wereld. Het programma richt zich exclusief op de productie van nieuwe kunstwerken, en op experimentele presentaties in de grootste en meest atypische tentoonstellingsruimte van het museum.

Doorheen haar veelzijdige artistieke praktijk presenteert de Antwerpse kunstenares Otobong Nkanga (°1974, Kano, Nigeria) actieve voorstellen voor het denken over een aantal van de meest urgente problemen van onze huidige tijd. Een van die belangrijke en aanhoudende kwesties draait rond de natuurlijke grondstoffen van de wereld. Nkanga maakt kunstwerken over de relaties tussen, en de uitbuiting van, het landschap, de mens en arbeid. Ze wil de relatie blootleggen tussen zeldzaamheid en verlangen, die een essentieel punt vormt in de complexe netwerken van vraag en aanbod die de globalisering bepalen.

Otobong Nkanga is gefascineerd door wat zij als ‘glans’ omschrijft. Voor haar betekent dit niet alleen het denken over de glanzende oppervlakken van natuurlijke grondstoffen, zoals zeldzame mineralen, maar ook het verlangen om te worden verleid door exotische consumptie-objecten. Glimmer is de minder bekende Nederlandstalige benaming voor het waardevolle mineraal mica, dat het onderwerp vormt van haar installatie In Pursuit of Bling (2014).

Nkanga’s kunstwerken – tekeningen, performances, sculpturen en andere media – zijn opgebouwd rond een meer holistisch begrip van plaats en tijd, waarbij niet-lineaire fragmenten van verhalen, ervaringen en foto's met elkaar worden verbonden. Naast In Pursuit of Bling, creëerde kunstenares een nieuwe reeks van grootschalige wandtapijten en een vloertapijt voor de tentoonstelling. Samen met tekeningen en installaties brachten deze elementen de onderwerpen naar voren voor een reeks performances en participatieve acties die Nkanga gedurende de tentoonstelling organiseerde.

Items View all

Media View all

Actors View all