Antoni Muntadas: Alles is politiek [Antoni Muntadas: Everything is politics]

Muntadas  document 1 20

Event

M HKA, Antwerp

05 October 2012 - 20 January 2013

In het ICC-archief bleef het materiaal bewaard van twee van de vroege werken van ANTONI MUNTADAS (°1942), een gewaardeerde referentie in de internationale kunstgeschiedenis en één van de kunstenaars uit de neo-avant-garde die het politieke expliciet thematiseren. De omvangrijke installatie N/S/E/O vraagt om een andere manier van kijken naar de wereld dan de heersende. Het was ook een symbolische installatie tijdens de biënnale van Venetië in 1976 net vóór de solotentoonstelling van Muntadas in het ICC. Het werk wordt in overleg met de kunstenaar voor het eerst in vijfendertig jaar opnieuw opgesteld.

Anders kijken zou kunnen gelden als een basis voor het oeuvre van Muntadas. Daarom maakt de kunstenaar werken die de media analyseren. Het tweede werk dat in het ICC-archief bewaard bleef, Emission-Reception, is daar een perfect voorbeeld van. Deze ICC-basis wordt omkaderd met andere werken.

Een van Muntadas’ omvangrijkste projecten is On Translation. Deze serie (gestart in 1995) richt zich op vormen van internationale communicatie en onderzoekt hoe informatie gefilterd en vertaald wordt in verschillende domeinen van het leven. De serie omvat onder andere het project: On Translation: warning, een geheel van prints en architecturale elementen die stellen: “Waarschuwing: kijken verlangt engagement”, een zin die waarschuwt voor de onzichtbare mechanismen in de beelden geproduceerd door media, politiek of reclame.

Meer weten? Klik hier voor enkele getuigenissen van Antoni Muntadas.

Items View all

Media View all

Actors View all