A RUA/DE STRAAT – Europalia.Brasil

Miguel rio branco capoeira

Event

M HKA, Antwerpen

06 October 2011 - 22 January 2012

De tentoonstelling A Rua (De Straat) toonde werk van een twintigtal Braziliaanse kunstenaars wier leven en oeuvre nauw gerelateerd zijn met de stad Rio de Janeiro.

De tentoonstelling focuste op de ontwikkeling van de kunstscène in Rio de Janeiro gedurende de laatste vier decennia, met enerzijds werk uit de late jaren 60 en begin jaren 70 – de anni mirabiles van het globale conceptualisme, waarin de Braziliaanse kunst een vooraanstaande rol speelde – en de hedendaagse bewegingen anderzijds. Naast deze geografische en historische invalshoek belichte A Rua, zoals de titel ook duidelijk aangeeft, de notie van de straat, meer bepaald de rol en de positie van de straat in de hedendaagse kunstproductie in Rio in al zijn variaties. De straat als ontmoetingsplek tussen mensen, tussen kunst en leven, de straat als ervaringsruimte waar de gemeenschap zichzelf telkens vernieuwt; daarnaast de straat als studio, podium, toonplaats, de straat als culturele productieruimte, en ten slotte de straat als arena en agora, de straat als publieke ruimte.

Met werk van Alexandre Vogler, Anna Bella Geiger, Anna Maria Maiolino, Antonio Manuel, Artur Barrio, Arthur Omar, Cildo Meireles, Dias & Riedweg, Ernesto Neto, Evandro Teixeira, Gabriel & Thiago Primo, Guga Ferraz, Helio Oiticica, Ivens Machado, Joana Traub Csekö, Jorge Mario Jauregui, Laura Lima, Lygia Clark, Lygia Pape, Lucia Laguna, Marcio Botner, Miguel Rio Branco, Paula Trope, Ricardo Basbaum, Ronald Duarte, Rosana Palazyan, Simone Michelin, Waltercio Caldas. 

Items View all

Media View all

Actors View all