M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Museum in beweging - Otobong Nkanga

M HKA, Antwerp

16 September 2022 - 08 January 2023

Otobong Nkanga

Doorheen haar veelzijdige artistieke praktijk die onder andere tekeningen, performances, sculpturen, wandtapijten en gesproken woord omvat, formuleert Otobong Nkanga voorstellen om actief na te denken over enkele van de meest prangende problemen van onze tijd. Centraal in haar werk staan de relaties die bestaan tussen het natuurlandschap, mens en arbeid, en het misbruik ervan onder de omstandigheden van globalisering en kapitalisme. Nkanga’s praktijk biedt een urgente reflectie op het schrille contrast tussen de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en de vernietiging van het landschap enerzijds, en de ‘glans’ en luxe van de dingen die we begeren en consumeren anderzijds. Haar werken hebben materiële kwaliteiten die mineralen en planten evoceren, naast een uitgesproken poëzie. Samen vereisen ze de herverbinding van lichaam en geest met de natuurlijke wereld.

Nkanga leeft en werk als internationaal toonaangevend kunstenaar sinds vele jaren in Antwerpen. Haar eerste museale solotentoonstelling in België, Kneuzingen en Glans, vond plaats in M HKA’s IN SITU in 2015. In 2017 ontving ze de Belgian Art Prize en in 2018 de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst. Haar werk, waarvoor ze een Special Mention Award ontving, was prominent aanwezig op de 58e Biënnale van Venetië in 2019.

Verberg deze beschrijving

2015 otobong nkanga m hkaphotoclinckx2 10

> Otobong Nkanga, From Where I Stand, 2015. Installation, textile, 11.18 x 6.23 m.

Nkanga otobong web

> Otobong Nkanga, The Accumulator, 2021. Drawing, acrylic on paper, 64 x 50.5 cm.