Museum in beweging - Lili Dujourie

Dujourie,%200005%20lili,hommage%20%c3%a0...i,%202002,%20still1

Event

M HKA, Antwerp

16 September 2022 - 08 January 2023

Lili Dujourie

Sinds het einde van de jaren zestig heeft Lili Dujourie in verhouding tot haar collega-kunstenaars een onafhankelijke artistieke houding aangenomen die zich vrijelijk, consequent en precies beweegt tussen abstractie en figuratie, ornamentiek en minimalisme. Ze creëert video, collage, fotografie en beeldhouwkunst, met een sterk gevoel voor mediumspecificiteit en een goed begrip voor het opentrekken van kunstdisciplines. Haar vroegste werken waren gekleurde en stalen sculpturen, maar in de jaren 1970 evolueert ze richting fotografie en video. De vijf versies van Hommage à... (1972), vormden het begin van een reeks zwart-witvideo’s die worden beschouwd als baanbrekende feministische werken. Ze verbeelden het naakte lichaam van de kunstenaar en reflecteren op de representatie van het vrouwelijk lichaam, zowel in de kunstgeschiedenis als in het heden. In 1976 maakte de kunstenares ongeveer vijfentwintig collages getiteld Still Life, waarmee ze uiting gaf aan de behoefte om afstand te nemen van haar performatieve video’s. De serie markeert zowel een moment als een beweging. De werken zijn niet gesneden, maar gescheurd, hetgeen een gewelddadige maar tegelijk verstilde lichamelijkheid en intimiteit impliceert. Tijd staat centraal in het werk van Dujourie: niet alleen de tijd van concentratie en besluitvorming, maar ook de tijd voor transformatie. In de woorden van de kunstenaar zelf: “leven is verandering”.

In 1976 had Dujouri een solotentoonstelling in het Internationaal Cultureel Centrum, de voorloper van het huidige M HKA. Haar werk is vertegenwoordigd in de collectie van het M HKA met een ensemble van videowerken, collages en sculpturen, waaronder de vermaarde sculpturale installatie American Imperialism (1972).

Dit najaar wordt de eerste openbare opdracht van de kunstenaar onthuld bovenop een van de twee historische sokkels die de monumentale treden van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen flankeren. Dujourie’s ambitieuze bronzen sculptuur biedt een eigentijdse tegenhanger van De Faam (van de kunst) van Léon Mignon, die sinds het ontstaan van het museum alleen op de rechter sokkel staat.

Items View all

Actors View all