M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Aanwinsten 2015 [Acquisitions 2015]

Bogolan ©image: M HKA

In 2015 werden belangrijke werken van zowel nationale, Europese, als Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse kunstenaars aangekocht. Bij de collectievorming van het M HKA werd ingezet op de avant-gardetraditie in Antwerpen (met Wout Vercammen) en de wijdere regio van Noord-West-Europa (met Charlotte Posenenske en Robert Filliou) vanaf de jaren 1960, en op het belang van het ‘performatieve’ en het sociaal geëngageerde van hedendaagse kunst in de huidige multipolaire wereld (met Imran Qureshi, Ricardo Brey, Maha Maamoun of Vadim Fishkin) deze inzet ging  steeds gepaard met een grote aandacht voor de aard en de rol van het beeld vandaag.

Naar aanleiding van de driedelige tentoonstelling van Wout Vercammen A well-considered idea of an exhibition kocht het M HKA het gehele derde deel, een reeks van fel gekleurde pop-art zeefdrukken. De beelden behandelen nieuwsfeiten en komen uit tijdschriften of kranten. Telkens werden twee delen boven elkaar gemonteerd. Van de Duitse kunstenares Charlotte Posenenske werd naar aanleiding van haar tentoonstelling op de gelijkvloerse verdieping van het M HKA een van haar structuren aangekocht, twee andere werden in bruikleen gegeven. Posenenske werkte in een traditie van constructivistische en concrete kunst, en zocht naar  een vernieuwende vorm van productie en distributie. Ze wilde met kunst, sociale verandering bewerkstelligen. Toen ze merkte dat dit niet lukte verliet ze de kunstwereld. 

Er werden ook kunstwerken verworven van meer recente kunstenaars die op deze avant-garde traditie hebben voortgebouwd. Zo heeft Danny Matthys een heel aantal van zijn oudere polaroidwerken aan het M HKA geschonken. Het ensemble rond Danny Matthys heeft hierdoor verder aan belang gewonnen.  De reeds behoorlijke museale representatie van Narcisse Tordoir in de collectie kon naar aanleiding van de tentoonstelling The Pink Spy aangevuld worden. De kunstenaar schonk het M HKA, Africeur de Bogolan, een textielwerk dat hij samen met twee Malineese kunstenaars maakte. De lokale verftechniek Bogolan wordt hier als hefboom gebruikt om het medium schilderkunst te onderzoeken. M HKA kocht ook het schilderij Ontploffing van hem, daarnaast schonk Tordoir ook de installatie Tekstkamer (personage observant le plafond).

Ook internationaal werd de collectie uitgebreid met een aantal schitterende werken. Het voorbije jaar versterkte M HKA het fluxus-gerelateerde collectiedeel met een grote installatie van Robert Filliou: 10 telegrammen. Met dit werk hebben we een klassieke Filliou kunnen toevoegen aan de collectie en hebben nu een behoorlijk museale representatie van deze kunstenaar.

Er werd ook een vijfdelig werk van Maha Maamoun aangekocht: Caïroscapes. Via fotografie en video verkent Maha Maamoun de kloof tussen de representatie en de interpretatie van bepaalde gebeurtenissen, de onderliggende politieke voorkeuren en de verborgen machtsverhoudingen. In deze reeks lijken de stadszichten genomen vanachter een burka.

Uit de tentoonstelling Don’t you know who I am werd een installatie van Imran Quereshi aangekocht. Deze in-situ installatie heeft een duidelijke sociaal-politieke geladenheid. Van dichtbij appelleert ze aan schoonheid, terwijl ze vanop een afstand eerder lijkt op wat de nasleep van een bloedbad zou kunnen zijn.

Nog een toevoeging aan de collectie is het baanbrekende werk Untitled, Documenta IX, Kassel, Kassel (1992) van Ricardo Brey dat werd gerestaureerd voor zijn monografische tentoonstelling ‘Op de bodem van de hemel’.

M HKA kocht ook een werk dat inspeelt op de klimaatopwarming, het is een werk van Vadim Fishkin.

Ook De V.A.C.-foundation gaf het M HKA dit jaar weer een aanzienlijke schenking, het gaat om de video Tightrope, het poppentheater Way of an Object en de installatie Landscape van de Dagastaanse kunstenares Taus Makhacheva.

Ook de vrienden van het M HKA schonken een heel aantal werken, een installatie van Jean Katambayi, een Congolees kunstenaar, is de meest in het oog springende. Trotation is een in elkaar geknutselde  machine die alleen in de fantasie werkt. De machine is bedoeld om het onevenwicht tussen de verschillende continenten op te heffen. De kunstenaar stelt dat wanneer de aarde rond haar as en rond de zon draait, degenen die zich het dichtst bij de evenaar bevinden benadeeld zijn omdat zij een grotere omwenteling moeten maken dan degenen die noordelijker wonen. Door een derde willekeurige omwenteling toe te voegen wil hij deze natuurlijke orde verstoren en het evenwicht herstellen.

Verberg deze beschrijving

Werken

Filliou   faim fin de la faim 62

>Robert Filliou, Faim = Fin de la faim, 1962.Photography, pastel, glued papers and fabric on canvas with eyelets, 106 × 268.5 cm.

Foto m hkaclinckx 5

>Wout Vercammen, Angola, 1972-2015.Print, screen print op doek, 200 x 200 cm.

Foto m hkaclinckx 3

>Wout Vercammen, Oost West, 1972-2015.Print, screen print op doek, 200 x 100 cm.

Foto m hkaclinckx 2

>Wout Vercammen, Orgasme-strijder, 1972-2015.Print, screen print op doek, 200 x 100 cm.

Foto m hkaclinckx 6

>Wout Vercammen, Big Brother, 1972-2015.Print, screen print op doek, 200 x 100 cm.

Foto m hkaclinckx

>Wout Vercammen, Pausmobiel, 1972-2015.Print, screen print op doek, 200 x 100 cm.

Foto m hkaclinckx 4

>Wout Vercammen, Verzetsstrijders en Kolonels 2, 1972-2015.Print, screen print op doek, 200 x 100 cm.

Foto m hkaclinckx 7

>Wout Vercammen, Massa's, 1972-2015.Print, screen print op doek, 200 x 100 cm.

2015 ricardo brey photom hkaclinckx

>Ricardo Brey, Untitled, Documenta IX, 1992.Mixed Media, size of the room.

Vadim fishkin  count up count down 1994

>Vadim Fishkin, count up-count down, 1994.Sculpture, wood, variable according to the height of the ceiling.

Naciai 2

>Artūras Raila , Under the Flag , 1999-2015.Video, 2 channel digital video, color, sound, 00:20:00.

Cairoscapes  1

>Maha Maamoun, Cairoscapes, 2003.Photography.

Lelijik

>Narcisse Tordoir, L’Africeur de Bogolan (Vêtements), 2004-2005.Installation, bogolan cloth, variable dimensions.

 f9q0827

>Bréhima Kone, Narcisse Tordoir, L'Africeur de Bogolan, 2004-2005.Object, bogolan cloth, 237 x 130 cm.

Jean katambayi  rotation  2011

>Jean Katambayi Mukendi, Trotation, 2011.Installation.

Taus landscape mhka

>Taus Makhacheva, Landscape, 2013.Installation, series of wooden objects, carved by kazbek alikhov.

Taus makacheva

>Taus Makhacheva, Way of an Object, 2013.Sculpture, theatre with three objects-turned-puppets, a kubachi marriage bracelet, a carved wooden saltbox and a painting by russia’s viktor vasnetsov of a prophet bird.

Imran qureshi   and they still seek the traces of blood 1

>Imran Qureshi, And They Still Seek The Traces Of Blood, 2013.Installation, 24.000 printed sheets, crumpled, variable dimensions.

Pacqu%c3%a9e

>Ria Pacquée, FROM MY ROTTING BODY, FLOWERS SHALL GROW AND I AM IN THEM AND THAT IS ETERNITY, 2014.Multiple, photo print on barite paper, wooden shelf, flower pot in terra cotta, ground, dymo lettering.

Imagine ukraine europarl 2

>Нікіта Кадан / Nikita Kadan, Одержимий може свідчити в суді / The Possessed Can Witness in the Court, 2015.Installation, metal construction with various objects like lightbox, photograph, plants, coal, a take away leaflet etc., 250 x 240 x 70 cm.

Taus makhacheva  tightrope 2015

>Taus Makhacheva, Tightrope, 2015.Video, 4k video, colour, sound, 73 min.

2020  monoculture  photo m hka cc 4

>Charlotte Posenenske, Square Tubes, Series DW.Installation, cardboard.