M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: The Circle / The Sphere

2883 a

Vanaf het begin van zijn artistieke carrière maakte Byars gebruik van geometrische figuren, vooral cirkels en bollen, omwille van hun eenvoud en intrinsieke symbolische waarde. Byars maakte gebruik van deze vormen in diverse disciplines en op elke schaal. Een frappant voorbeeld, op monumentale schaal is The Angel (1989), een installatie opgebouwd uit 125 glazen bollen, handgeblazen door een glasblazer uit Murano. Meer intieme voorbeelden zijn The Spherical Book (1989) en The Circle Book (1986). In de performances en acties van Byars wordt deze lijn consequent doorgetrokken. In The World Question Center, ziet men een groep mensen in uniforme kledij, in een cirkel rond de kunstenaar zitten. Met de "actie" A Halo around the ICC was zijn initieel plan om een gouden aureool te maken in en voor het Internationaal Cultureel Centrum, waarin hij een performance zou geven.

Verberg deze beschrijving

Werken

2883 a

>Jef Cornelis, James Lee Byars, The World Question Center, 1969.Film, single-channel video, b/w, sound, 01:02:06.

Untitled180

>James Lee Byars, A Halo around the ICC , 1976.Performance.