M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Plaatsen en niet-plaatsen [Places and non-places]

Vercruysse jan atopies viii 1986 foto a4avzw ©image: M HKA

Doorheen zijn oeuvre is Jan Vercruysse op zoek naar een plaats waar kunst en de kunstenaar betekenis kunnen hebben. Deze zoektocht vertaalt zich in heel concrete zin naar een poging tot het afbakenen van plekken of ruimtes waar de kunst haar intrede zou kunnen maken. Vercruysses werken vormen letterlijk een plaatsbepaling voor de kunst – en in het verlengde ook voor de kunstenaar. In Kamer (III) en Atopies (VIII) wordt deze plaats op een negatieve manier gedefinieerd. Je wordt fysiek gehinderd deze ‘plaatsen’ te betreden, die dus eigenlijk eerder niet-plaatsen zijn, zonder inhoud of betekenis, maar daardoor open voor reflectie en bezinning. In de latere reeks Places werkt Vercruysse omgekeerd. De Places bevatten en ondersteunen betekenissen, herinneringen en dingen die gebeurd zijn. Deze werken bevestigen dus de mogelijkheid voor het bestaan van een echte plaats; sterker, ze vormen op zichzelf het fundament van plek, het kunstwerk.

Verberg deze beschrijving

Werken

Vercruysse jan kamer iii 1985heirman graphics

>Jan Vercruysse, Kamer (III) [Chamber (III)], 1985.Installation, wood, mirror, neon lamp, 390 x 170 x 250 cm.

Vercruysse jan atopies viii 1986 foto a4avzw

>Jan Vercruysse, Atopies (VIII), 1986.Installation, mahogany veneer on wood, steel, 396 x 380 x 30 cm.

Bk7587

>Jan Vercruysse, Places (III.5), 2006.Sculpture, galvanized steel, 130 x 78 x 1.5 cm.

Vercruysse jan places ii.8 2006 photo muhka clinckx

>Jan Vercruysse, Places (II.8), 2006.Sculpture, cor-ten steel, 300 x 285 x 2 cm.