Onderzoek Jonge Jaren JL

Ensemble

Onderzoeksproject 'Jonge Jaren' 1948-1967. (publicatie eerste deel)


 

In september 2021 is het vijf jaar geleden dat journalist, schrijver, kunstenaar Jef Lambrecht overleden was en de leden van zijn vzw 'Samarkand' vonden dit een goede gelegenheid om enkele archiefstukken te tonen in zijn geboorteplaats Avelgem, met blik op zijn “Jonge Jaren”. Veel materiaal van zijn jeugd is niet voorhanden, maar er zijn heel wat aspecten van zijn herkomst dat menige houding in het latere œuvre als kunstenaar kunnen belichten. Samen met familie (archief) en vrienden en enkele stukken die later zijn ontstaan wordt gepoogd een sfeerbeeld te schetsen van de achtergronden van deze veelzijdige kunstenaar, waarbij zijn reizen en journalistiek werk een grote rol spelen. Zijn liefde voor geschiedenis en diverse culturen maakt dat zijn kijk op de wereld ver buiten de horizon van zijn oorsprong reiken, maar zijn ook terug in verband te brengen met het prille begin.

-

Naast presentatie van een publicatie zullen er verschillende kleine tentoonstellingen en onderzoekspresentaties op diverse relevante locaties in Avelgem... Het voormalig cinema 'Rubens' juist tegenover de oude school, het gemeenschapscentrum 'Spikkerelle' in de Scheldemeesen zijn de ankerpunten voor enkele omzwervingen en verder onderzoek dat in de archieven zal worden opgenomen.

 

Dit project maakt deel uit van een geplande reeks onderzoeken in de achtergronden van deze kunstenaar – in chronologische tranches die in toekomst kunnen dienen als basis voor een meer algemeen oeuvrecatalogus. De volgende aflevering voorzien rond de 'studentenjaren, huwelijk en prille familie 1968-1978'

 

Items View all

Media View all

Actors View all