M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Office Baroque

Uitgenodigd door het ICC om iets te doen in Antwerpen, reageert Matta-Clark enthousiast: in zijn eerste antwoordbrief vraagt hij alleen een plek, de rest doet hij zelf wel. In die brief van 28 juli 1976 aan Florent Bex vat hij – in zijn enthousiasme - aanpak en inzet van de anarchitectuur prachtig samen: ‘Mijn aanpak bestaat erin te werken met al wat mogelijk is en daarbij ons idee van het mogelijke rekbaar te maken. Ik gebruik het stedelijk weefsel in zijn ruwe, verlaten staat en transformeer ongebruikte structuren of ruimten in gerevitaliseerde plaatsen. De feitelijke ruimte in zijn uiteindelijke stadium, is de ‘tentoonstelling’ en ze zal hopelijk een eigen leven leiden binnen de gemeenschap.’
En zo geschiedde: uit verschillende voorstellen kiest Matta-Clark een leegstaand kantoorgebouw aan de Ernest van Dijckkaai, omdat het zo centraal gelegen is en een toeristische trekpleister is. Na jarenlang in Amerika in achterstraten en verlaten zones van de stad of buitenwijken te hebben gewerkt, krijgt hij in Europa de kans (in Parijs en Antwerpen) om in het centrum van de stad aan de slag te gaan, zodat zijn ‘performance’ (het maken van de cutting) veel zichtbaarder wordt.

Meer weten? Klik hier voor meer info omtrent de historiek van het project, het verloop van het project en de afbraak.

Verberg deze beschrijving

Thema's & Categorieën

>Office Baroque: History of the Project.

Werken

>Gordon Matta-Clark, Office Baroque: photographic documentation, 1977.Photography.

>Gordon Matta-Clark, Office Baroque, 1977.Print, paper, 89 x 62 cm/ 91,5 x 64,5 cm.

>Gordon Matta-Clark, Office Baroque, 1977.Intervention.

>Gordon Matta-Clark, Office Baroque, 1977-2005.Video, 16 mm film on video, 00:44:00.

>Gordon Matta-Clark, Office Baroque (Doors Crossing), 1977.Installation, wood, 198 x 77 x 4 cm.

>Gordon Matta-Clark, Office Baroque # 669, 1977.Photography, cibachrome, tape, hard board, plexi, 175 x 105 cm.

>Florent Bex, Gordon Matta-Clark, Office Baroque: color slides.Photography, color slide.

>Gordon Matta-Clark, Office Baroque removals: photographic documentation.Photography.