NU TE ZIEN

Img 4230

Ensemble

De collectie bevat enkele geïntegreerde kunstwerken in en rond het museumgebouw. Eén van de eerste kunstwerken die in het M HKA gerealiseerd werden is Projet de toilettes pour le Musée de Mönchengladbach (1969) van Robert Filliou. Als je met de lift naar de vierde verdieping reist kom je een ander werk tegen: De groeiende ladder  van Hugo Duchateau. Dit kunstwerk werd voor de opening van het museum in de liftschacht gemonteerd. In het M HKAFE kan je naast een hapje en een drankje ook genieten van een muurschildering van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, die hij een dag voor de opening van het museum in 1987 maakte. Op het dakterras bevindt zich een Skyspace van de Amerikaan James Turrell, de enigste in België.

Ook aan de buitengevel van het museum zijn er kunstwerken. Na renovatie van het M HKA in 2009 werd er ruimte voorzien op de voorgevel voor het logo dat in 2002 door Brusselse kunstenaar Christophe Terlinden ontworpen was: M HKA zonder ‘u’. Ook Enrico David zorgde in het kader van de renovaties voor een nieuw kunstwerk op de gevel van het museumgebouw.

Twee collectiewerken bevinden zich offsite. Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Inside Outside’ creëerde de Duits-Amerikaanse kunstenares Maria Nordman in 1987 op de scheldekaaien de permanente installatie Scheldetuin. In 2011 verwierf het M HKA de permanente installatie Quand le ciel est bas et lourd van de Argentijn David Lamelas die in 1992 werd opgesteld aan het Antwerpse Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in de context van de tentoonstelling ‘America: bruid van de zon’.

 

Items View all

Actors View all