M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Das Militär

Zwitsersefiets2 31 ©Panamarenko

"Een schilder voelt zich goed bij een doek met een kaderke er rond. Ik voelde mij altijd goed in een militaire context, dat gaf wat meer aanzien..." - Panamarenko

De militaire referenties die doorheen het oeuvre van Panamarenko lopen, komen voort uit jeugdherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Op de tekeningen van de Barada Jet (V1) zien we achter op de romp een klassieke reactiemotor die lijkt op een Duitse V1. Dit is een duidelijke verwijzing naar de kindertijd van oorlogskind Panamarenko. In zijn eerste tentoonstelling toont Panamarenko in het C.A.W. (Comité voor Artistieke Werking) in Antwerpen Koperen plaatjes met kogelgaten, een toevalswerk waarvan de titel niets aan de verbeelding overlaat. Tijdens de happenings in de jaren 60 in Antwerpen verschijnt Panamarenko regelmatig in generaalsuniform of vliegenierspak, met een Russische kepie op zijn hoofd. In de jaren die daarop volgen, refereert hij in woord en beeld naar het militaire jargon. De geüniformeerde personages die zijn tuigen nu en dan in gebruik nemen zijn steevast uitgedost met helm, bril of veldfles. 

Verberg deze beschrijving

Werken

P1138

> Panamarenko, Koperen plaatjes met kogelgaten, 1963.Object, copper, ca. 10 x 12 x 1.5 cm.

P1097

> Panamarenko, Portable Air Transport ( P.A.T.), 1969.Poster, ink, paper, 38 x 48 cm.

P944

> Panamarenko, Militair Uniform.Object.

P339

> Panamarenko, Russische kepi met rood lintje.Object, 14 x 27 x 29 cm.