Tim Etchells

Timetchells

° 1962

Leeft in Sheffield (United Kingdom).

Tim Etchells (1962) is een kunstenaar en schrijver uit het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een ruime achtergrond maar is vooral bekend als de leider van het wereldberoemde performance-gezelschap Forced Entertainment en in samenwerking met een heel aantal beeldende kunstenaars, choreografen en fotografen. Zijn werk omvat performance, video, fotografie, tekstprojecten, installaties en fictie.

De laatste jaren heeft Etchells ruim tentoongesteld in de context van beeldende kunsten, met solotentoonstellingen in Gasworks en Sketch (Londen), Bunkier Sztuki (Krakau) en Künstlerhaus Bremen. Zijn werk werd getoond op Manifesta 7 (2008) in Rovereto, Italië; Art Sheffield 2008; de biënnale van Göteborg (2009); Oktobarski Salon Belgrado (2010) en de triënnale van Aichi, Japan 2010, met Vlatka Horvat. Zijn werk werd opgenomen in groepstentoonstellingen, waaronder: Netherlands Media Art Institute (Amsterdam); M HKA (Antwerpen), Galleria Raffaella Cortese (Milaan), Sparwasser HQ (Berlijn), MACBA (Barcelona), The Centre for Book Arts, Canada en Exit Art (New York) en Kunsthaus Graz.

Etchells’ debuutroman The Broken World werd uitgegeven door Heinemann in 2008. Verder schreef hij Certain Fragments, een alom geprezen monografie over hedendaagse performance en Forced Entertainment (Routledge 1999). Hij was Thinker in Residence (2009-2010) aan Tate Research en LADA in Londen; Visiting Honorary Professor aan School of Arts, Roehampton University (2010-2012) en is professor in Performance Writing aan Sheffield University.

Items View all

Events View all

Ensembles View all