M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Sheela Gowda

Sheelagowda ©image: Iniva, London

° 1957

Leeft in Bangalore (IN), geboren in Bhadravati (IN).

Sheela Gowda (°1957, Bhadravati, Indië) woont en werkt in Bangalore, Indië. Gowda is van opleiding schilder, maar is een beeldend pad ingeslagen en maakt voornamelijk driedimensionale werken en installaties. In haar abstracte beeldhouwwerken gebruikt ze materiaal met [cultuur]specifieke betekenissen, zoals menselijk haar, koeienmest, wierrook en kumkum poeder (een natuurlijk pigment dat vaak een felrode kleur heeft). Daarnaast werkt ze met architecturale en gevonden materialen zoals hout, metaal en steen.

Bij Gowda ligt de nadruk op traditionele productieprocessen, hieruit blijkt het duidelijk verband tussen haar werk en het leven van de gewone mensen. Deze band krijgt vorm in haar werken in textiel, waar ze een reeks van subtiele ingrepen doet op het bestaande textiel of het procedé. De stoffen die de kunstenares gebruikt, omvatten een traditioneel, met de hand getekend Kalamkari-weefsel dat de boom des levens afbeeldt, stalen van geborduurde motieven en een doek versierd met Indiase iconen uit de privécollectie van de kunstenares.

Een veel gebruikt thema in het oeuvre van Gowda is de steeds meer gemarginaliseerde en ondergewaardeerde rol van de vrouw, maar ook hoe de Indiase vrouw gedefinieerd is door haar werk, mentale obstakels en seksueel misbruik.

Het werk van Gowda kan niet ondergebracht worden in een kenmerkende stijl, daarvoor heeft ze een te intense belangstelling voor de specificiteit van verschillende materialen, werkwijzen en sites. Ondanks deze onvatbaarheid is tekenen een constante en een belangrijk instrument waarmee ze haar conceptuele werken vanuit verschillende mogelijkheden benadert.

Werken

Santhal%20family%20%20installation%20view%20sheela%20gowda%20%20photo%20muhka clinckx 7

>Sheela Gowda, Kage Bangara, 2008.Installation, barrels.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 44

>Sheela Gowda, Down Under, 2009.Sculpture, textile, 184 x 125 x 8 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

Poster%20def

> Tentoonstelling: SANTHAL FAMILY – Positions Around an Indian Sculpture. 01 February 2008 - 05 May 2008.

 s4a4193

> Tentoonstelling: Superdemocracy – The Senate of Things. 01 October 2017 - 31 October 2017.

5

> Tentoonstelling: Textiles – Art and the Social Fabric. 10 September 2009 - 03 January 2010.

Tuymans  luc  polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. 07 June 2013 - 22 September 2013.

Geen foto

> Ensemble: Down Under.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Santhal family

> Ensemble: SANTHAL FAMILY.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 23

> Ensemble: SUPERDEMOCATIE / SUPERDEMOKRATIE / SUPERDEMOCRACY.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 45

> Ensemble: TEKSTVERZORGING / TOILETTAGE DES TEXTES / TEXT QUALITY / TEXTPFLEGE.