M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Sasha Pirogova

©image: Sasha Pirogova

° 1986

Geboren in Moscow (RU).

Sasha Pirogova (°1986, Moskou, Rusland) studeerde in 2010 af in de theoretische fysica aan de Faculteit Natuurkunde van de Staatsuniversiteit van Moskou, maar besloot om danser te worden en koos van daaruit voor de hedendaagse beeldende kunst. Ze voltooide haar opleiding aan de  ‘Rodchenko Moscow School of Photography and Multimedia’ in 2014.

Pirogova regisseert niet enkel haar videowerk, ze schrijft en choreografeert het ook en treedt er regelmatig zelf in op. Haar grondig onderzoek resulteert in video’s over onderwerpen die op een gegeven moment voor haar van belang zijn. Pirogova vertaalt existentiële hedendaagse kwesties in een taal van relaties tussen mensen, objecten en hun omgeving. Haar video's combineren dans en akoestische experimenten via een zorgvuldig verwerkingsproces.

In het oeuvre van Pirogova  staat het lichaam centraal en hoe het met een eindeloze veelheid aan bewegingen en gebaren inspeelt op de buitenwereld. De vaak onbeduidende of banale gebaren in interacties zijn een constante bron van inspiratie. 

Naast aandacht voor verwaarloosde, schijnbaar onbelangrijke lichaamsbewegingen speelt het werk van Pirogova ook met onze perceptie van alledaagse ruimten. Door hun vertrouwdheid en vluchtigheid slagen wij er dikwijls niet in de details te zien en de mogelijkheid van een ander bestaan er binnenin.

Werken

>Sasha Pirogova, Biblimlen, 2013.Video, hd video, sound, 00:10:00.

>Sasha Pirogova, Motherland, 2016.Video, 1-channel video, sound, 00:09:00.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: Superdemocracy – The Senate of Things. 01 October 2017 - 31 October 2017.

Geen foto

> Ensemble: 2016.

Geen foto

> Ensemble: Present Continuous V-A-C/M HKA.

> Ensemble: SUPERDEMOCATIE / SUPERDEMOKRATIE / SUPERDEMOCRACY.

> Ensemble: WELZIJN / BIEN ÊTRE / WELL-BEING / WOHLERGEHEN.