Sanja Iveković

Ivekovic

° 1949

Based in Rotterdam (NL), born in Beirut (LB), geboren in Zagreb (Croatia), leeft in Zagreb (Croatia).

Sinds haar eerste optreden, in de context van ‘New Art Practice’ in Joegoslavië in de vroege jaren zeventig, heeft Sanja Iveković de constructie van mediabeelden herwerkt om de samenstelling van machtsfactoren te openbaren en ondermijnen, en deze voor haar eigen doeleinden gebruikt. Zij houdt zich hoofdzakelijk bezig met de exploratie van beelden van vrouwen. Iveković heeft haar feministische beelden en mediakritiek uitgebreid naar een analyse over de institutionele condities en rituelen binnen de kunstwereld. Haar performances uit deze periode betrekken actief het publiek als een reële aanwezigheid en afwezigheid.

Iveković was een van de eerste kunstenaars uit Joegoslavië die performance en videokunst combineerde. In de jaren negentig begon haar werk zich meer politiek te oriënteren en neemt ze het initiatief als politiek activiste voor belangrijke projecten.

“Iveković stelt zichzelf open voor publiek, als radicale intersubjectiviteit. De performance dringt de vraag op: is de tentoonstelling een show, een spektakel, of een transformerende ontmoeting?” (IvanaBago)

Items View all

Events View all