Rita McBride

Rita mcbride 01

° 1960

Leeft in Rome (Italy), leeft in Düsseldorf (Germany), leeft in New York (United States).

Rita McBride studeerde aan Bard College en California Institute of the Arts. Ze woont in New York, Rome en Düsseldorf, waar ze doceert aan de Kunstakademie.

McBrides werk varieert van architecturale sculpturen tot onconventionele publicaties, en haar werk is beïnvloed door industrieel design, modenistisch beeldhouwwerken en minimalistische sculpturen. Sinds het midden van de jaren 80 focust McBrides werk op onverdachte en schijnbaar onbelangrijke elementen van het hedendaagse stedelijke landschap. Ze neemt die uit hun context door te spelen met hun schaal, hun materiaal en hun connectie met hun omgeving. Zo herinterpreteerde ze parkings, tribunes, kanalen, verluchtingssystemen, watertorens en luifels, en gaf ze een metaforisch karakter. McBride gebruikt materialen zoals rotan en Muranoglas, Carrara-marmer, brons en canvas, in een poging om de tegenstellingen te illustreren tussen massaproductie en vakmanschap, tussen hoge en lage cultuur.

Sommige werken zijn grootschalig en kritisch tegenover het sociale gebruik van publieke ruimte, en vaak begeleidt ze haar sculpturale, architecturale werken met performances. McBride werkt ook met publicaties en neemt actief deel aan het maken van haar tentoonstellingscatalogi, zodat die veel meer worden dan eenvoudige illustraties van haar werk en een eigen artistiek leven gaan leiden. Haar werk is onder meer terug te vinden in de collecties van het Los Angeles Museum of Contemporary Art, New York Public Library, Queens Museum of Art, San Diego Museum of Contemporary Art, Witte de With in Rotterdam en MACBA.

Items View all

Events View all

Ensembles View all