M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Rena Papaspyrou

┬░ 1938

Geboren in Athens (GR), werkt in Athens (GR).

Rena Papaspyrou

Studeert schilderkunst aan de Athens School of Fine Arts (workshop bij Yannis Moralis) en volgt mozaïekinitiaties bij Eleni Voila (1956-1961). Ze studeert verder aan de Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts in Parijs nadat ze een beurs van de Franse regering en de National Organisation of Greek Craft op zak had (1961-1967). Ze begint te werken met mozaïek en in 1966 presenteert ze haar eerste solotentoonstelling met mozaïeken in de Gallerie des Beaux Arts in Parijs. In de jaren zeventig richt ze haar aandacht op onconventionele oppervlaktes en materialen. In 1975 verwijdert ze voor het eerst een deel van een muur aan haar huis in Pangrati, een actie die een bepalende rol zal spelen in haar werk.

Vanaf dan maakt ze meestal gebruik van potlood voor het bewerken van panklare materialen zoals gebruikt hout, olieverf, metaalbladen, beroest ijzer en losgemaakte muuroppervlaktes wat leidt tot de omvangrijke samenhangende werken Episodes in Matter (1974-1981). Binnen het kader van die samenhangende werken gebruikt ze tekeningen en fotokopieën om de tegenstelling tussen licht en donker en de verschillende eigenschappen van materie te ontdekken. Vanaf 1980 en later richt ze zich op het contrast tussen verschillende materialen, de kleurendiversiteit en het volume van de oppervlaktematerialen waar ze op werkt. Ze begint de samenhangende werken Images through Matter te creëren waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds aan werkt. In de jaren negentig gebruikt ze de belangrijkste principes van haar kunstenaarschap om grote installaties en omgevingen te creëren.

In 1993 wordt ze benoemd tot professor aan de Athens School of Fine Arts en ze wordt ook de eerste vrouw aan het hoofd van een departement aan de school (Director of the 3rd Painting Workshop). Ze heeft haar werk internationaal tentoongesteld in individuele en groepstentoonstellingen (Europalia, Brussels, 1982, Sao Paulo Biennale, 1983, Flashback, Macedonian Museum of Contemporary Art, 2009, Photocopies Directly from Matter, National Museum of Contemporary Art, Athens, 2011 et al.).

Werken

Pha1006 01 14

>Rena Papaspyrou, Stilponos 7 - Episodes in Matter, 1979.Installation, pencil on 4 detached wall surfaces and 17 photographs from the process, 66 x 100 cm & 71 x 100 cm & 100 x 99 cm & 88 x 116 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

Pha603 08

> Tentoonstelling: Urgent Conversations Athens - Antwerp. 31 October 2016 - 05 February 2017.

Geen foto

> Ensemble: Politics of Experience.