Marin Kasimir

° 1957

Geboren in München (DE), leeft in Brussel (BE).

Marin Kasimir is een Oostenrijker die sinds 1984 in Brussel leeft en werkt. Zijn werk bestaat uit architecturale verzinsels in de vorm van schuttingen, windschermen, haarden, poorten en triomfbogen, en uit foto-installaties.

In elk werk van Kasimir moet niet zozeer de vorm gezocht en onderzocht worden, maar het verband tussen functie en vorm. De eigenzinnige opstellingen van Kasimir brengen de werkelijke aard en het karakter van de tentoonstellingsruimte aan het licht. Dat resulteert dan ook niet zelden in een genadeloze kritiek op de manier waarop architecten of kunstorganisatoren ruimten bedenken en inrichten. Volgens Kasimir zijn tentoonstellingsruimten, net zoals steden en gebouwen, vaak ongeschikt en ongenuanceerd.

De levensvatbaarheid van de kunst en de architectuur wordt genegeerd of niet ingevuld. Marin Kasimir daarentegen probeert de kunst en de architectuur opnieuw voor het leven te onsluiten. Wellicht daarom ontkent hij de objectiviteit van het kunstwerk en de ruimte waarin het kunstwerk wordt getoond.

Binnen zijn oeuvre telt hij machtige realisaties in tal van landen, waaronder een project voor het gemeentehuis van Den Haag, maar ook voor de Très Grande Bibliothèque in Parijs en de omgeving van de Arc de Triomphe.

Kasimir voelt zichzelf een soort vakman, een arbeider bij het maken van zijn werk. Naast grote schaalmodellen in oorspronkelijk materiaal, maakt hij ook ‘inside models’, kleine maquettes.

Items View all

Events View all