M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Manon de Boer

Manondeboer web

° 1966

Geboren in Kodaicanal (), leeft in Brussels ().

De Nederlandse kunstenares Manon de Boer maakt films, video’s, installaties, websites en publicaties. In haar portretten onderzoekt De Boer het geheugen en haar herinneringen. Ze zoekt een manier om de relatie tussen tijd en ruimte, tussen kijken en de gezichtsuitdrukking van de geportretteerde in beeld te brengen. De mensen die ze afbeeldt, hebben een fotogeniek karakter en zijn vaak vrienden en kennissen van haar. Door naar hen te kijken door de camera, creëert ze zowel afstand en intimiteit. Ze ziet de mensen die ze liefheeft als eindeloze werelden, klaar om te verkennen en gestaag te leren kennen. Taal en de stem maken deel uit van het portret. Informatie wordt op verschillende manieren gecommuniceerd, niet enkel via taal, maar ook op andere niveaus. Het geluid van de stemmen, intonatie en de cadens van de woorden beslaat meer dan de inhoud. Waarheid, zegt ze, ontstaat in relatie met de ‘ander’. De ander die kijkt naar de ander is een thema dat steeds belangrijker wordt in haar werk. Door de manier waarop ze beeld, geluid en muziek opneemt in haar composities, wijzigt ze subtiel onze klassieke waarneming van film. De textuur van de beelden en de geluidsopnames die de Boer gebruikt, geven de toeschouwer een sterk gevoel van tijdsduur. De kijker beleeft een gevoel van onthaasting. De traagheid staat in contrast met de veel voorkomende attitude ‘even snel te kijken’. De Boer beoogt dat de toeschouwer zich afvraagt wat hij ziet wanneer de portretten zich ontwikkelen aan de hand van hun herinneringen.

Werken

De boer manon untitled 2001 annemiek photo de boer

>Manon de Boer, Untitled (Sylvia & Annemiek), 2001.Photography, foto, aluminium, 2 x (40 x 26 cm).

De boer manon resonating surfaces 2005 photo de boer6

>Manon de Boer, Resonating Surfaces, 2005.Video, dvd, 16 mm film, 00:39:00.

De%20boer,%20manon,%20presto.%20perfect%20sound,%202006%20,%20photo%20de%20boer

>Manon de Boer, Presto. Perfect Sound, 2006.Video, dvd, ink, paper, 28 x 27 x 8 cm, 00:05:10.

Tentoonstellingen & Ensembles

Tuymans luc polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. 07 June 2013 - 22 September 2013.

Gb tv quiz dekor 1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Oratorio for Prepared Video - Player.