Luther Blissett (Roberto Bui/Giovanni Cattabriga/Federico Guglielmi/Luca Di Meo)

Luther blissett 300

° 1994

Luther Blissett is een naam voor meerdere doelen. Het is een ‘open reputatie’ die in de zomer van 1994 informeel werd overgenomen en gedeeld door honderden kunstenaars en sociale activisten over heel Europa. De naam werd geleend bij een Britse voetbalspeler van Afro-Caraïbische origine in de jaren 1980.

In Italië werd het Luther Blissett Project – een georganiseerd netwerk binnen de open gemeenschap van Luther Blissett – tussen 1994 en 1999 een extreem populair fenomeen. Ze slaagden erin een legende te creëren, met de reputatie van een volksheld. Deze Robin Hood van het informatietijdperk ondernam een guerilla tegen de culturele industrie en voerde onorthodoxe solidariteitscampagnes voor slachtoffers van censuur en repressie. Bovendien pleegde hij, als een vorm van kunst, uitgebreide media-grapjes, die hij altijd opeiste en waarbij hij uitlegde van welke fouten in het systeem ze hadden gebruikgemaakt om een fake verhaal te lanceren.

Blissett was ook actief in andere landen, voornamelijk Spanje en Duitsland. In december 1999 kwam er een einde aan het Vijfjarenplan van het Luther Blissett Project. Maar het einde van het Luther Blissett Project betekende niet het einde van de naam, die blijft opduiken in het culturele debat en nog steeds een populaire bijnaam is op het internet. Luther Blissetts gezicht werd in 1994 gecreëerd door Andrea Alberti en Edi Bianco, door oude portretten van WM1’s grootomen uit de jaren 1930 en 1940 samen te voegen. De auteurs achter de roman Q schrijven tegenwoordig onder de naam Wu Ming. Ze publiceerden 54 (2001), Manituana (2007), Altai (2009) en een aantal ‘soloromans’.

Items View all

Events View all

Ensembles View all