M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Kutluğ Ataman

800px kutlug ataman right free ©image: Kutluğ Ataman, 2008

° 1961

Geboren in Istanbul (), leeft in Istanbul ().

Kutluğ Ataman studeerde film aan de UCLA in Los Angeles en werd bekend als filmmaker in het midden van de jaren 1990. Zijn oeuvre speelfilms omvat Serpent's Tale (1994), Lola + Bilidikid (1998), 2 Girls (2005) en Journey to the Moon (2009). De films spelen met de tradities van de documentaire film, de interviewfilm en het melodrama, een genre dat een belangrijke plaats inneemt in de Turkse film, en niet alleen tijdens de zeer vruchtbare jaren 1970. In 1997 werd Ataman uitgenodigd om deel te nemen aan de 5e Biënnale van Istanbul, waar hij kutluğ ataman’s semiha b. unplugged presenteerde, een acht uur durende documentaire over Turkije’s meest beroemde operazangeres, Semiha Berksoy, die ook kunstschilder is. Haar wauwelende (en melodramatische) monoloog was Ataman's doorbraak als beeldend kunstenaar, ook op internationaal vlak. Vandaag, na zijn prominente deelname aan Documenta 11 in 2002, is hij één van de meest toonaangevende kunstenaars die werken met verhalende video-installaties. In 2006 organiseerde het M HKA 'De-Regulation', een monografische expositie van Ataman's werk, in nauwe samenwerking met theoreticus Irit Rogoff. In de context van deze ambitieuze tentoonstelling kocht het M HKA de grootschalige video-installatie Twelve (2003).

Werken

Ataman campagnebeeld

>Kutluğ Ataman, Twelve, 2003.Installation, 00:45:00.

Tentoonstellingen & Ensembles

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Geen foto

> Ensemble: Faith and Conviction.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.