M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Kurt Schwitters

Kurt schwitters 1927

1887 - 1948

Leeft in Norway, leeft in Germany.

Kurt Schwitters was een Duitse schilder, beeldhouwer, ontwerper en schrijver. Hij studeerde aan de Kunstakademie in Dresden en diende als een klerk en technisch tekenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk naturalistisch werd zijn schilderstijl al snel impressionistisch – tot hij in contact kwam met expressionistische kunst, en dan vooral met die van Der Sturm, in 1918.

Hij schilderde mystieke en apocalyptische landschappen, zoals Hochgebirgsfriedhof (Mountain Graveyard) (1912; New York, Guggenheim), en hij schreef expressionistische poëzie voor het tijdschrift Der Sturm. Na een ontmoeting met Hans Arp, Raoul Hausmann, Hannah Höch en Richard Huelsenbeck raakte hij betrokken bij de Dadabeweging, en begon hij collages te maken onder de noemer Merzbilder. Op gelijkaardige wijze begon hij poëzie te maken van fragmenten uit conversaties die hij hoorde en zinnen die hij willekeurig plukte uit kranten en tijdschriften.

Het uitzonderlijkste project van Schwitters tijdens het interbellum was Merzbau, een omvanrijke sculpturale constructie die een groot deel van het huis en de studio van de kunstenaar in Hannover in beslag nam. Hij begon eraan in 1923 en liet hem onafgewerkt achter toen hij Duitsland verliet in december 1936 (reconstructie, 1980–83; Hannover, Sprengel Mus). Op verschillende manieren zou je die obsessieve Merzbau, zelfs aan de hand van foto’s, kunnen beschouwen als het alomvattendste, meest directe beeld van Schwitters’ complexe en tegenstrijdige kunst. In één werk kun je tegelijk het kinderlijke en het gecompliceerde zien, het grootse en het pathetische, het abstracte en het figuratieve, het opgewekte en het verontruste.

Werken

Untitled006

>Kurt Schwitters , Franz Müllers Drahtfrühling, 1991.Book, ink, paper, 16.8 x 10.5 cm, language: German, publisher: Hamburg: Edition Nautilus Verlag Lutz Schulenburg, ISBN: 3-89401-193-9.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.