Kurt Schwitters

Kurt schwitters 1927

1887 - 1948

Leeft in Norway, leeft in Germany.

Kurt Schwitters was een Duitse schilder, beeldhouwer, ontwerper en schrijver. Hij studeerde aan de Kunstakademie in Dresden en diende als een klerk en technisch tekenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk naturalistisch werd zijn schilderstijl al snel impressionistisch – tot hij in contact kwam met expressionistische kunst, en dan vooral met die van Der Sturm, in 1918.

Hij schilderde mystieke en apocalyptische landschappen, zoals Hochgebirgsfriedhof (Mountain Graveyard) (1912; New York, Guggenheim), en hij schreef expressionistische poëzie voor het tijdschrift Der Sturm. Na een ontmoeting met Hans Arp, Raoul Hausmann, Hannah Höch en Richard Huelsenbeck raakte hij betrokken bij de Dadabeweging, en begon hij collages te maken onder de noemer Merzbilder. Op gelijkaardige wijze begon hij poëzie te maken van fragmenten uit conversaties die hij hoorde en zinnen die hij willekeurig plukte uit kranten en tijdschriften.

Het uitzonderlijkste project van Schwitters tijdens het interbellum was Merzbau, een omvanrijke sculpturale constructie die een groot deel van het huis en de studio van de kunstenaar in Hannover in beslag nam. Hij begon eraan in 1923 en liet hem onafgewerkt achter toen hij Duitsland verliet in december 1936 (reconstructie, 1980–83; Hannover, Sprengel Mus). Op verschillende manieren zou je die obsessieve Merzbau, zelfs aan de hand van foto’s, kunnen beschouwen als het alomvattendste, meest directe beeld van Schwitters’ complexe en tegenstrijdige kunst. In één werk kun je tegelijk het kinderlijke en het gecompliceerde zien, het grootse en het pathetische, het abstracte en het figuratieve, het opgewekte en het verontruste.

Items View all

Events View all

Ensembles View all