M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Krzysztof Niemczyk

Niemczyck ©image: Courtesy of Ha!art Publishing House

1938 - 1994

Overleden in Krakow (Poland), geboren in Krakow (Poland).

Krzysztof Niemczyk was een schrijver, autodidact schilder en muzikant die zijn formele opleiding beëindigde na de lagere school. Hoewel hij lange tijd vergeten werd, is hij de laatste jaren herontdekt, met dank aan de publicatie van zijn roman Kurtyzana i Pisklęta (De courtisane en de kuikens). In de tweede helft van de jaren 1960 was hij nauw verbonden met de theatergemeenschap van Cricot 2 van Tadeusz Kantor, de galerie Krzysztofory Kraków en de Foksal-galerie in Warschau. In de gedeelde herinnering van veel deelnemers van het artistieke leven in Kraków (en in de omgeving van de Foksal-galerie in Warschau) was Niemczyk vooral een kleurrijk figuur met een ongewone levensstijl, de bendeleider van spontane, vaak illegale events. De altijd aanwezige houten vogel op zijn schouder wordt niet licht vergeten, net zoals de papieren engelenvleugels genaaid in zijn kleren of de felle, provocatieve make-up, maar ook de zogenaamde ‘dziubary’, spectaculaire diefstal van voedselwinkels in eigendom van de staat. Toen hij nog op de lager school zat, zou hij ooit naakt naar school zijn gekomen, slechts gehuld in de kaart van Polen. Niet onbelangrijk: zijn acties werden niet gelegitimeerd als kunst. Weinig overblijvende foto’s tonen een nagenoeg volledig naakte Niemczyk badend in een fontein voor de Mariakerk in Kraków. Hij veranderde zijn moeder in een ‘levend standbeeld’ door haar vast te binden aan een bank in het Planty-park in Kraków, voor het Bureau van Kunsttentoonstellingen

Werken

072659344019b05a5b4f21f465721ce216602

>Krzysztof Niemczyk, Kurtyzana i Pisklęta (The Courtesan and the Chicks), 2007.Book, ink, paper, 15.9 x 22.9 cm, 794 p, language: Polish, publisher: Koorporacja Ha!art, Krakow, ISBN: 978-83-89911-42-1.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). 18 July 2014 - 05 September 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. 07 December 2012 - 21 April 2013.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.