Koka Ramishvili

° 1956

Geboren in Tbilisi (GE), leeft in Geneva (CH).

Koka (Akaki) Ramishvili (°1956) woont en werkt in Geneve. Hij is een van de vele Georgische kunstenaars wiens werk sterk beïnvloed is door post-Sovjetthema's. Zijn kunst heeft een politieke dimensie, maar reflecteert eerder daarop dan dat ze positie inneemt. Hij maakt gebruik van verschillende thema’s en media om te reageren op de veranderingen in waarden die hij observeert.

In de jaren zeventig volgt Ramishvili een opleiding schilderkunst, maar hij vindt dat hij in de lange 'overgangsperiode' die volgt op de hernieuwde onafhankelijkheid van Georgië in 1991 niet langer klassieke ‘kunstzinnige’ beelden kan scheppen. In plaats daarvan begint hij aan een continue visuele analyse van de nieuwe werkelijkheid. Hij start daarom met het maken van 'documentaire' beelden (foto's, video's) en eigent zich hierbij soms beelden toe van andere auteurs, die hij in nieuwe contexten plaatst. Een ander terugkerend thema in zijn werk is het overlappen van de private en publieke ruimte, en de invloed van momenten van algemene crisis.

In het werk van Ramishvili is er een voortdurende interactie tussen de verschillende media die hij gebruikt. De complexiteit van zijn werk komt voort uit een bewustzijn van de specificiteit van elk medium en de verhouding met andere expressievormen. Dit bewustzijn leidt hem ook tot een grotere nauwkeurigheid bij de verschillende thema’s die hij verbindt.

Items View all

Events View all

Ensembles View all

Media View all