Kate Blacker

12198090531909861341man silhouettesvgmed

° 1955

Geboren in Petersfield (GB).

Kate Blacker is beeldhouwer. Sinds het einde van de jaren zeventig, wanneer ze nog studeert aan de kunstschool, werkt ze met metalen golfplaten. Het zijn zowel de soepelheid van het materiaal als de verwijzingen naar urbane constructies die Blacker prikkelen en verleiden. Golfplaat zal dan ook haar blijvende muze en handelsmerk worden. De gerimpelde platen doen denken aan energiegolven, ritme, beweging, ademtocht, afwisseling tussen het positieve en het negatieve. Ze voeren naar de schermerzone tussen de tweede en de derde dimensie. Blacker versnijdt, puzzelt, schikt en plooit de golfplaten.

Van het einde van de jaren zeventig tot het midden van de jaren tachtig vormen ze de drager voor schilderingen van klassieke iconografische thema’s zoals menselijke (meestal vrouwelijke) vormen en figuren en berglandschappen. Deze werken onderzoeken hoe kleur structureel kan bijdragen aan de beeldhouwkunst. Ze tasten de grenzen af tussen de twee disciplines (schilderkunst en sculptuur). De landschappen op golfplaat zijn vaak geïnspireerd op foto’s van haar grootvader, pionier van de luchtfotografie, en doen denken aan de bergen van Cézanne. Blackers berglandschappen zijn echter weergegeven zonder omgeving of luchtpartij en niet gevangen in een lijst. Telkens is het de tentoonstellingsruimte die wordt aangewend als omgeving.

In 1986 maakt Blacker de overgang naar meer abstracte sculpturen in de vorm van zuilen en piramides. Deze kunstwerken leggen een brug tussen de westerse cultuurgeschiedenis en het efemere, commerciële karakter van eigentijdse stedelijke architectuur. Twee jaar later wordt het metaal vervangen door gegolfd plastic, metafoor van onze tijd.

Blackers interesse voor beweging, voor ruimte en voor tijd brengt haar tot een samenwerking met dans en opera. Met haar traditionele materialen ontwerpt ze decors voor dansvoorstellingen en opera’s waarin de dansers en acteurs, het licht en de ritmiek een vierde dimensie toevoegen aan haar sculpturen.

Meer.

Items View all

Events View all