Jörg Immendorff

Jorgimmendorf grey

1945 - 2007

Geboren in Bleckede (DE), overleden in Düsseldorf (DE).

Jörg Immendorff studeert in de jaren zestig aan de Staatliche Kunstakademie in Düsseldorf. Na zijn studie scenografie, richt hij zich op de beeldende kunst en krijgt hij les van Joseph Beuys. Tijdens zijn studies is Immendorff berokken bij buitenparlementaire politiek en na enkele provocatieve acties wordt Immendorff weggestuurd uit de academie.

Immendorff schildert al van bij het begin figuratieve en maatschappijkritische schilderijen. Zijn eigentijdse historiestukken vertonen verwantschap met de Neue Wilde. Begin jaren zeventig trekken enkele Duitse kunstenaars, waaronder A. R. Penck, Anselm Kiefer, Georg Baselitz en Jörg Immendorff de aandacht door hun expressieve manier van schilderen. De Neue Wilde uiten hun ongenoegen over de sociale structuren op grote doeken.

Immendorff is ook gekend van zijn zestiendelige reeks, Café Deutschland. Immendorff uit er zijn kritiek op de Berlijnse muur en de kapitalistische en communistische ideologieën die tot de opdeling van Oost- en West-Duitsland hebben geleid.

Items View all

Events View all

Ensembles View all

Media View all