Jef Lambrecht

1948 - 2016

Geboren in Avelgem (BE), overleden in Antwerpen (BE).

 Journalist, essayist, schilder, tekenaar, performer en conceptuele kunstenaar Jef Lambrecht is  voor de buitenwereld vooral bekend om zijn boeken over het Midden oosten, maar heeft ook een uitgebreid artistiek oeuvre. Overleden in 2016, dient zijn artistiek nalatenschap nu als onderzoeksproject in het CKV als test-case.

Typerend voor het oeuvre van Jef Lambrecht is het gebruik van recuperatiemateriaal. Het tijdelijke, fluïde karakter en de samenwerkingen met andere kunstenaars onder verschillende noemers doet denken aan een 'witte kunst' uit de Provo- en de Mei ‘68-periode. Het materiaal is een vehikel dat door iedereen mag gebruikt worden om een creatief idee te bevorderen. Het geeft de macht aan de verbeelding. Original imaginaire.

Jef Lambrecht combineert alles op persoonlijke wijze en legt onverwachte verbanden. In zijn werk krijgen herhalingen, het eindeloos reproduceerbaar beeld, tijdsindicaties en locatie een belangrijke rol. Hij kruist historisch onderzoek met hedendaagse momentopnames en relativeert alles met een humorvolle afstandelijkheid en een sterke individualiteit. Grootse gestes of minuscule observaties, alle formaten zijn legitiem en elke interventie heeft meerdere lagen.

Meest gekend bij het kunstpubliek is wellicht het “Belgian Institute of World Affairs” (BIWA) gesticht door Jef Lambrecht en Karel Schoetens, die België tot kunstwerk verklaarde, alsook een memorabele vlotreis op ‘Gozer’s Matras’ met Provo Antirook-magiër Robert Jasper Grootveld.

Naast schrijversactiviteit en de vele kunstinterventies was Jef Lambrecht ook kunstcriticus en schreef diverse artikels en cataloogteksten over collega kunstenaars, en werkte mee aan tal van kunstdocumentaires voor Canvas en andere.

 

Items View all

Events View all

Ensembles View all