M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Jan Van Imschoot

Muhka koenvandenbroeck opening 0100 ©image: M HKA

° 1963

Leeft in Ghent (BE), geboren in Ghent (BE).

Jan Van Imschoot (1963) behoort in België tot de generatie kunstenaars die een uitgezuiverde picturale traditie voortzet, en daarom in samenhang gezien kan worden met kunstenaars zoals Luc Tuymans zelf, Thierry De Cordier of Michaël Borremans. Hoe uiteenlopend hun stijl en thematiek ook, hun oeuvre wordt gekenmerkt door een vergelijkbare ambachtelijke bezetenheid die het métier van de oude klassiekers voortzet op een hedendaagse manier. Bij Jan Van Imschoot verloopt dit – vooral thematisch – niet zonder controverse. Elk werk is een gebald samengaan van spot, verderf en tandengeknars. Zijn oeuvre kan nog het best omschreven kan worden als ‘hedendaagse barok met een flinke dosis anarchie’. Van Imschoot borstelt wilde portretten en drukke interieurbeelden, afwisselend met een spottende, uitdagende of scabreuze toets. De visuele rijkdom die achter zijn doeken schuilgaat, verwijst zowel naar de actualiteit als naar de wereldliteratuur, terwijl de dubbelzinnigheid van zijn titels een grote belezenheid verraadt. De kunstenaar wil dan ook dat zijn werk literair wordt gelezen, zodat het geschilderd beeld een dieper inzicht biedt in het menselijk bestaan, vol tegenstrijdige gevoelens en interne conflicten. De werken worden beheerst door boeiende reminiscenties en kruisverwijzingen naar gekende tradities: de intensiteit van Tintoretto, de spot van Ensor, het kleurenpalet van van Gogh, de bustes van Goya, maar dan weergegeven met de tegendraadse state of mind van de kunstenaar in het heden.

Tekst: Hans Willemse

Werken

Bk7694 m445

>Jan Van Imschoot, Ladyboy - Curleyman I, 2007.Film, 170 x 190 x 3 cm.

M1280x1024

>Jan Van Imschoot, L'adoration de François pour Judith, 2014.Painting, oil on canvas, 130 x 195 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

 mg 2613 credit

> Tentoonstelling: Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque. 01 June 2018 - 16 September 2018.

 s4a4193

> Tentoonstelling: Superdemocracy – The Senate of Things. 01 October 2017 - 31 October 2017.

Tuymans  luc  polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. 07 June 2013 - 22 September 2013.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 17

> Ensemble: DIVERSITAS III.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 23

> Ensemble: SUPERDEMOCATIE / SUPERDEMOKRATIE / SUPERDEMOCRACY.