Inge Godelaine

Annoniem female

° 1964

Geboren in BE.

Inge Godelaine (°1964) is jarenlang werkzaam als zelfstandig filmmaker en is ook werkzaam geweest als medewerker van de Belgische kunstenaar en “beeldenstormer” Jef Geys.

Als filmmaker realiseert ze meerdere reportages en documentaires over de acties van de Kempense kunstenaar, zoals het project “Villa Wintermans” dat hij in 1991 op de Biënnale van São Paulo realiseerde. Het gaat om een van de meest complexe publieke projecten die de kunstenaar ooit opzette om visuele verbindingen te maken tussen kunst en maatschappij. Als onderdeel van dit project bouwde hij middenin de favela’s van de Braziliaanse grootstad een houten replica − op schaal 1/3 − van de Vlaamse modernistische villa van de sigarenfabrikant Wintermans uit Balen, en stelde die ter beschikking van de omwonenden met als doel er een school in onder te brengen. In de drukte van de biënnale blijft deze anachronistische ingreep quasi onopgemerkt, en wanneer Inge Godelaine in 2006 in São Paulo op zoek gaat naar de restanten van de villa, blijkt dat er niets van is overgebleven op een paar vage lokale herinneringen na.

De documentaire is tegelijk de echo van een vergeten artistieke daad als de registratie en een plaatselijke tijdsopname, en ligt daarmee volledig in lijn met het oeuvre van de kunstenaar die eraan ten grondslag ligt.

Items View all

Events View all

Ensembles View all