Hugo Duchateau

Hugoduchateau

° 1938

Leeft in Sint-Truiden (Belgium), geboren in Tienen (Belgium).

"De natuur is voor mij even interessant als de kunst"¨ - Hugo Duchateau

Na zijn opleiding glasschilderkunst aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Architectuur en Toegepaste Kunsten in Hasselt werkt Hugo Duchateau als zelfstandig beeldend kunstenaar. In 1976 sticht hij samen met onder andere Vincent Van den Meersch, Dré Sprankenis en Jos Jans Research Group, een samenwerkingsproject waarbij het zoeken naar vernieuwing in de kunsten centraal stond.

Glaskunst is Duchateaus eerste grote liefde, toch is het statuut van de schilderkunst vaak het uitgangspunt in zijn uiteenlopende werken. Als kunstenaar onderzoekt hij de schilderkunstige mogelijkheden van het doek, juist door vaak af te stappen van deze traditionele drager en te kiezen voor de ruimte. De instrumenten van de teken- en schilderspraktijk, zoals verf en penseel, figureren als hoofdpersonages in zijn oeuvre.

Later zal de ruimteschepping geleidelijk verdwijnen. In de jaren tachtig keert Duchateau terug naar het vlakke doek. De potloodlijn krijgt dan een driedimensionaal karakter, waardoor haar verzelfstandiging en materialisatie wordt verduidelijkt.

In recent werk confronteert Duchateau de kijker terug met installaties waarin integratie en exploratie van de gebruikte materialen essentieel zijn en waarbij de natuur en het milieu als een artistiek en bewustwordingsproces centraal staan.

Het werk van Duchateau is zeer poëtisch, maar altijd met een humoristische noot. Daarnaast is schilderen voor hem vooral arbeid, want ook overschilderen is een mogelijkheid. Oude schilderijen herwerkt hij vaak tot nieuwe doeken die steeds passen binnen zijn schilderkunstig oeuvre.

Meer werken bekijken van Hugo Duchateau? Klik hier

Items View all

Events View all

Ensembles View all