M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Hiwa K

Hiwak

° 1975

Geboren in Sulaymaniyah (), leeft in Berlin ().

Hiwa K (°1975) wordt geboren in Sulaymaniyah in Iraaks Koerdistan, en leeft sinds 2002 als politiek vluchteling in Berlijn. Zijn artistieke praktijk wordt volledig gedomineerd door de maatschappelijke ontwrichting en emotionele ontreddering die hij als vluchteling ondergaat.

In zijn werken staat Hiwa K stil bij de gebeurtenissen en ontmoetingen die zijn leven bepalen, en ook bij de vele cultureel-maatschappelijke paradoxen die hij messcherp analyseert en naar het publieke veld terugkaatst. “Uiteindelijk draait veel van mijn werk rond de circulatie van cultuur, hoe culturen elkaar eeuwenlang hebben beïnvloed en in elkaar ingebed zijn geraakt, zowel op macro- als op microniveau.” Hij gaat het mondiale debat over globalisering en transmigratie allerminst uit de weg, maar daar blijft het niet bij. Hij voorspelt tegelijk het einde van de mensheid en een tragische afloop voor de gehele planeet. Met zijn kunst wil Hiwa K een debat over urgente vragen voeren.

Hiwa K maakt sculpturen, installaties, en video’s die vaak een gemonteerde registratie van performances zijn. De beelden zijn vaak subliem in hun eenvoud: een gecementeerde trap bijvoorbeeld die leidt naar een leeg bed op eenzame hoogte. Ze bestaan uit chirurgisch precieze handelingen in de werkelijkheid en zijn soms zelf zo uit die werkelijkheid geplukt en worden door die daad dan getransformeerd tot een reflectie daarop. Zijn visueel werk doet dienst als medium voor het verspreiden van emotioneel geladen kennis, die hij ook omzet in woorden. “Kunst is waardeloos omdat ze de wereld niet beïnvloedt of aanzet tot verandering.”

Werken

Hiwa k,%20moon%20calendar,%202007%20live%20dance%20and%20videos%20 moon%20calendar%20%20iraq

>Hiwa K, Moon Calendar Iraq, 2007.Video.

Tentoonstellingen & Ensembles

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

Citadeletralogo

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Diest. 27 November 2014 - 21 December 2014.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Geen foto

> Ensemble: Eerste verdieping | First Floor.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.

Tinka pitoors  zonder titel  2018  courtesy to the artist  image m hka

> Ensemble: MIGRATIE | MIGRATION.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Tension and Tone.