M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Goele De Bruyn

Goeledebruyn

° 1963

Geboren in Brecht (Belgium).

Goele de Bruyn maakt installaties, schilderijen, tekeningen, textielwerken en collages. Met een minimum aan herkenningspunten roepen haar beelden vertrouwdheid op bij de toeschouwer. Dat eerste moment van herkenning wordt echter ondergraven bij nauwkeuriger observatie. Anomalieën in de beelden zorgen ervoor dat de betekenis die de toeschouwer vermoedde onjuist blijkt te zijn. De flarden die de toeschouwer meent te herkennen maken het niet mogelijk om een éénduidige betekenis aan de beelden te geven. De tekensystemen en codes uit het dagelijks leven werken hier averechts. Tegengestelde tekens komen samen en creëren verwarring bij de toeschouwer.

De beelden van de Bruyn zijn zo ‘gewoon’, dat de kijker ze in een andere context misschien niet eens als ‘kunst’ zou herkennen. Ook de materiaalkeuze en de gebruikte werkwijzen roepen een sfeer van ‘hobbyisme’, van knutselwerk op. Men zou met deze werken nog iets kunnen doen, men zou ze nog ‘kunnen gebruiken’. Die suggestie van een mogelijk gebruik creëert een spanning: haar werken balanceren op de grens van kunst en niet-kunst.

Het werk van de Bruyn is formeel heel uiteenlopend. Toch wordt er steeds een soortgelijke effect opgeroepen bij de toeschouwer. Als toeschouwer raak je betrokken bij het beeld en tegelijk teruggeduwd naar je plek als buitenstaander, als observator. De kunstenares test haar kijkers: hoe ver kan je de toeschouwer aantrekken om te volgen in het verhaal dat de kunstenaar vertelt, vooraleer je hem weer alleen laat met zijn eigen projecties? Betekenis verschuift voortdurend, ze verspringt en wordt uitgesteld. Tegelijk wordt ook het verlangen naar betekenis gevoed en weer gefrustreerd. Er ontstaat een spanningsboog tussen gewenning en begrijpelijkheid enerzijds, wantrouwen en mogelijke interpretaties anderzijds. Een wereld vol nieuwe mogelijkheden is het resultaat.

Werken

De bruyn  goele  untitled %28raincoats%29  1993

>Goele De Bruyn, Zonder titel (regenjasjes) [Untitled (raincoats)], 1993.Installation, plastic trash bags.

Bruyn  goele de  z.t. 1994  foto sybl. s.   pictures

>Goele De Bruyn, Zonder titel (Sinterklaasraket), 1994.Installation, metal, glass, felt pen, acrylic paint, aluminium foil, 195 x 69 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

M hka kunststraten 25

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Cultuurstraten 2009. 29 August 2009 - 12 September 2009.

Geen foto

> Tentoonstelling: Kunstwerk van de maand 2014. 01 January 2014 - 31 December 2014.

Bismuth photo clinckx2

> Tentoonstelling: The collection XV – Ergens/Somewhere. With interventions by Pierre Bismuth, Koenraad Dedobbeleer & Pieter Vermeersch. 16 June 2006 - 27 August 2006.

Image 3428

> Tentoonstelling: Visite. 03 April 2009 - 10 September 2009.

Bk7289m241

> Tentoonstelling: Visite - Kunstenparcours 'Touching Textiles'. 28 September 2013 - 13 October 2013.