M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Giorgio de Chirico

De chirico por irving penn

1888 - 1978

Leeft in Paris (France), leeft in Greece.

Giorgio de Chirico werd geboren in Griekenland als zoon van een Italiaanse spoorwegingenieur. Hij studeerde in Athene, Firenze en München, waar hij beïnvloed werd door de filosofie van Nietzsche en de symbolistische kunst van Arnold Böcklin. In 1910 verhuisde De Chirico naar Parijs, waar hij Picasso leerde kennen en bevriend raakte met Guillaume Apollinaire. In Parijs begon hij bijzonder verontrustende, droomachtige beelden van verlaten steden te maken, zoals The Great Tower, The Soothsayer's Recompense, Mystery and Melancholy of a Street, enzovoort. Maar ook schilderijen met fantastische combinaties van beelden met een mysterieuze lading, zoals Love Song, Portrait prémonitoire de Guillaume Apollinaire, The Uncertainty of the Poet. Dezelfde beklijvende vormen verschijnen ook almaar opnieuw in poëtische combinaties.

In 1917 ontmoette De Chirico een gelijkgestemde ziel en eveneens schilder in militaire hospitaal van Ferrara: Carlo Carrà (1881-1966). Samen riepen zij de Metafysische schilderkunst in het leven. De Metafysische schilderijen van De Chirico hadden een immense invloed op de surrealisten, die in hem de welbespraakte expressie van het onbewuste en het absurde zagen, waarnaar zij zelf streefden. In 1918 maakten De Chirico en Carrà bijdragen voor het tijdschrift Valori Plastici, dat een literair aspect gaf aan de Metafysische schilderkunst. Tegen de jaren 1930 ging De Chirico over naar een meer conventionele uitdrukkingsvorm. Zijn grote interesse voor archeologie en geschiedenis uitte zich in neo-barokke schilderijen vol paarden, stillevens en portretten. Vooral de surrealisten keurden zijn latere werk af.

Werken

Untitled002

>Giorgio de Chirico, Hebdomeros (with Monsieur Dudron's Adventure and other Metaphysical Writings), 1992.Book, ink, paper, 20.2 x 15.1 cm, 258 p, language: English, publisher: Exact Change, Cambridge, MA, ISBN: 978-1-878972-06-4.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.