M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Francis Alÿs

Francisalys

° 1959

Geboren in Antwerp (BE), leeft in Mexico City (MX).

Francis Alÿs vestigde zich eind jaren tachtig in Mexico City maar is oorspronkelijk uit Antwerpen afkomstig. De kunstenaar toont zijn visie op de wereld in onder andere figuratieve schilderijen, performances (vooral wandelingen), tekeningen en sculpturen, foto’s en video’s. Als architect is hij erg geïnteresseerd in steden en stedelingen. Met een scherp oog en veel zin voor humor brengt hij in simpele, maar sprekende acties allerlei toestanden onder de aandacht. In zijn acties stelt hij de samenleving en de plaats die kunst daarin inneemt ter discussie. De grootstad, vaak in Latijns- Amerika, vormt het indrukwekkende decor van zijn werk. Anoniem en onopvallend creëert hij zijn werk tijdens lange wandelingen doorheen de stad. Zijn kritische oeuvre is gekenmerkt door radicale en tegelijk vluchtige gebaren, vaak met een licht surrealistisch tintje. Zo liep hij in de performance Magnetic Shoes (1994) verschillende dagen met magnetische schoenen aan door Havanna, verzamelde onderweg metaalafval en bracht zo de stad in kaart. Op de biënnale van Venetië in 2001 liet hij vijf pauwen los tussen de landpaviljoenen, een ironische knipoog naar de bezoekers van de openingsceremonie. Francis Alÿs maakt geëngageerde kunst die uitgaat van een jongensachtige naïviteit: kunst kan misschien de wereld niet redden, ze kan wel aanzetten tot nadenken.

Werken

When faith moves mountains cuando la fe mueve montanas lima

>Francis Alÿs, When Faith Moves Mountains, Lima, Peru, April 11, 2002, 2002.Installation, mixed media, variable dimensions.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . 21 February 2014 - 11 May 2014.

Museum e!

> Tentoonstelling: Museum E!: The residents' choice. 23 April 2017 - 22 October 2017.

5517

> Tentoonstelling: Olga Chernysheva – Keeping Sight. 24 October 2014 - 18 January 2015.

2016 the gap  photom hkaclinckx

> Tentoonstelling: THE GAP – Abstract Art from Belgium. A Selection. Curator: Luc Tuymans. 30 January 2016 - 29 May 2016.

Pha603 08

> Tentoonstelling: Urgent Conversations Athens - Antwerp. 31 October 2016 - 05 February 2017.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Geen foto

> Ensemble: Faith and Conviction.

 dsc1160

> Ensemble: Liminal Difference.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.