Ettore Spalletti

1940 - 2019

Leeft in Cappelle sul Tavo (IT), geboren in Cappelle sul Tavo (IT).

Ettore Spalletti is een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars uit Italië  en wordt gezien als een belangrijk vertegenwoordiger van de fundamentele schilderkunst.

De kleuren en technieken die Spalletti hanteert, verraden een diepe bewondering voor oude Italiaanse meesters zoals Giotto, Fra Angelico en Botticelli. Zo maakt hij gebruik van de impastotechniek, waarbij verpulverd kleurpigment direct aangebracht wordt op nog natte gipsverf, door het erop te strooien of te laten neerdwarrelen. Na droging bewerkt hij de werken verder met schuurpapier, met als resultaat een hoge kleurintensiteit en een poederachtig oppervlak. Ook de dragers van de kleur bewerkt hij, bijvoorbeeld door de randen licht bollend te maken, te bekleden met goud of open te snijden. Ondanks hun bijna immateriële atmosferische kwaliteit gaat van Spalletti's werken een robuuste, sculptuurachtige stabiliteit uit, of beter: instabiliteit.

Spalletti probeert de begrenzingen van het kunstwerk te doorbreken en de schilderijen een wezenlijk deel van de ruimte te laten worden.

Items View all

Events View all

Ensembles View all