M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Costas Tsoclis

┬░ 1930

Geboren in Athens (GR), leeft in Athens (GR).

Costas Tsoclis

Op twaalfjarige leeftijd begint hij te werken: als een assistent bij de workshop van Stephanos Almaliotis (zes jaar lang) en als assistent bij de workshop van Vangelis Faenos waar filmposters op groot formaat worden ontworpen. Van 1948 tot 1954 studeert hij aan de Athens School of Fine Arts, onder Yannis Moralis. In 1957 ontvangt hij een Griekse staatsbeurs (IKY) en reist hij naar Rome waar hij fresco en wasschilderkunst studeert aan de Scuola delle Arti Ornamentali. Hij komt er in contact met de hedendaagse Italiaanse artiesten en met de hedendaagse kunstscene van Europa en Amerika in het algemeen. Tijdens die periode wordt zijn werk gekenmerkt door een abstracte gestuele trend en het gebruik van niet-kunstgebonden materialen zoals cement, houtskool, hooi, enz.

Samen met de artiesten Vlassis Caniaris, Nikos Kessanlis, Dimitris Condos en Yiannis Gaitis creëert hij Gruppo Sigma. In 1960 trekt hij naar Parijs waar hij ongeveer twintig jaar zal blijven. In 1966 creëert hij zijn eerste ‘objecten’ en verwerkt hij de trompe-l’oeil-techniek in zijn werk. Tijdens de periode 1970-1975 maakt hij in zijn werk gebruik van alledaagse voorwerpen (verfrommeld papier, kranten) terwijl hij in 1978 zijn eerste Trees ontwerpt en een beetje later zijn Seascapes waarin geschilderde en werkelijke elementen naast elkaar bestaan. In 1985 trekt hij naar Griekenland waar hij met video begint te experimenteren. Vanaf die periode combineert hij schilderkunst met videoprojectie. Vanaf de jaren negentig creëert hij monumentale constructies en installaties waarin hij ook gebruik maakt van nieuwe media.

Hij heeft zijn werk internationaal tentoongesteld in vele individuele en groepstentoonstellingen (Paris Biennale of Young Artists, 1965, Sao Paulo Biennale, 1965, Venice Biennale, 1986, Costas Tsoclis- Retrospective, National Museum of Contemporary Art, Athens, 2001, et al.). In 2011 opende het Costas Tsoclis Museum zijn deuren in Tinos (streek rond Kampos).

Werken

Tsoklis2

>Costas Tsoclis, Sky, 1971.Installation, water taps, wood, barrel, rubber pipes, oil-paint, plexiglas, variable dimensions .

Tentoonstellingen & Ensembles

Pha603 08

> Tentoonstelling: Urgent Conversations Athens - Antwerp. 31 October 2016 - 05 February 2017.

 dsc1190

> Ensemble: The Vibrating Image .